Публичното обсъждане на бюджета на София – решаване на задача без условие

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Да решиш задача, без да знаеш нейното условие – в тази ситуация бяха поставени проявилите интерес столичани към публичното обсъждане на бюджета на София за 2017 г. Сравнението направи скулпторът Андрей Врабчев. Причината – недостатъчната информация за това какво ще прави с парите на столичани общината през годината.

С всяка изминала година интересът към събитието се увеличава, както от страна на столичани и неправителствени организации, така и от служители на самата администрация. Ако преди пет години на първото публично обсъждане на бюджета не дойде никой, в сряда в залата на ул. "Московска" 33, където заседава Столичният общински съвет (СОС), се събраха около 50 души при капацитет от 61 места. От дискусията обаче отсъстваше кметът Йорданка Фандъкова.

Идеята на публичните обсъждания на бюджетите на общините е гражданите да дават предложения за формиране на приходите в местната хазна и за изразходването на средствата и ако са добре аргументирани, да бъдат включени в бюджета. Досега такъв ефект не е постиган, но на публичното обсъждане в сряда присъстваха и общински съветници от различни политически сили, които старателно записваха предложенията на гражданите. Бюджетът се подготвя от общинската администрация, но се одобрява от СОС, като плановете са това да се случи до края на януари.

Недостъпната информация

Въпреки че тази година Столична община се беше постарала и публикува на сайта си проектобюджета за 2017 г. - пет страници с цифри по направления, присъстващите искаха да чуят решаването на конкретни проблеми.

Например списък с ремонтите на малки улици, изграждане на нови връзки между кварталите като улица между кв."Малинова долина" и район "Студентски", ремонти на конкретни училища в "Младост" и Владая, изграждане на канализация в Горна баня и т.н. Тази информация обаче липсваше, а и нямаше кой да даде отговор на част от въпросите.

Така над два часа и половина отидоха за презентации по отделните направления – транспорт, капиталова програма, образование, зелена система, култура, спорт и т.н. Акцентът беше поставен повече върху направеното през 2016 г. и по-малко на предстоящото. За мненията и предложенията на гражданите остана около час.

А можеше всички презентации да бъдат налични на сайта на Столична община и тези, които се интересуват, да се запознаят с тях. Георги Димитров от район "Младост" предложи занапред да се прави реално обсъждане по квартали или направления и да има заключителна дискусия в Столична община, а не да се прави "проформа публично обсъждане на бюджета", колкото да се изпълни законовото изискване.

Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов, който водеше публичното обсъждане, определи това като "добра идея".

"Спаси София" иска плавно повишение на данъци и такси

Докато Столична община се хвали, че за поредна година местни данъци и такси остават без промяна на нивото от 2009 г., Борис Бонев от "Спаси София" заяви, че е по-добре да се върви към плавното им покачване заради добрите икономически показатели, вместо столичани да изживеят шоково поскъпване, както се случи с цената на билета – от 1 лв. на 1.60 лв.

Такава препоръка даде и премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след местните избори през 2015 г. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обаче не се вслуша в нея. Причината е, че за последните години Столична община успява да увеличава местните приходи благодарение на по-добрата събираемост на данъците от недвижимите имоти и автомобилите и на активния жилищен пазар. Така за пет години техният ръст е 70 млн. лв. и на практика не успява да компенсира по-малкото евросредства, както ще бъде и през 2017 г.

Бюджетът на София е 1.257 млрд. лв. и за втора поредна година е по-нисък от предходната, заради по-малкото пари по линия на еврофондовете.

"Това е абсолютен срам – над 70% от капиталовата програма да идва от подаянията на ЕС", каза Борис Бонев от "Спаси София".

Това ядоса Барбалов и той му обясни, че колкото повече европейски средства има, толкова по-добре, защото означава повече инвестиции и по-ниски данъци за столичани. А иначе заложените по европейски програми средства са 240 млн. лв. - "дай боже всекиму такива подаяния", каза зам.-кметът по финанси.

Дарина Лучанска от Горна баня поиска по-ниска такса смет за домакинствата, които събират разделно отпадъците, за да имат хората стимул да правят това. Заслужава си да се обсъди тази идея, отговори ѝ Барбалов.

Въпреки проблемите с високата запрашеност на въздуха в София се оказва, че в крайните квартали, които се отопляват на твърдо гориво, все още не са поставени контейнери за сгурията. Този въпрос го поставих и миналата година, но решение няма, каза Лучанска. Барбалов обеща да види защо въпросът не е решен.

И изпълнение на предизборни обещания

Управляващите да не забравят какво са обещавали на местните избори през 2015 г. Избирателите ще им го напомнят – 16 ученически басейна, парк в "Младост 1", парк в "Дружба" и т.н., изчете от предизборната програма на Фандъкова жител на "Младост" и добави – досега нищо не е изпълнено, да се надяваме да се случи в оставащите две години.

При отчет на общината за 12 пъти миене на столичните улици през 2016 г. гражданка се възмути, че е видяло подобно нещо.

След земетресението в Перник ни беше обещано през 2013 г. да бъде направено укрепване на училището в "Младост", но вече пет години нищо. Въобще не можем да разберем как се планират ремонтите на училищата в София, каза Даниела Петрова от училищно настоятелство на училище в кв. "Младост".

Никой от присъстващите от администрацията не успя да отговори на въпроса ѝ. Нямаше и списък с имената на училищата, заложени в ремонтната програма за 2017 г.

Училището във Владая се оказа с подобен проблем като на това в "Младост".

И ако в тези квартали има училища, то в южните въобще ги няма, а Столична община няма визия дали ще строи или не, стана ясно от изказването на Калин Лиловски от район "Студентски".

"Нищо не чухме за планирането. За проучвания са отделени само 500 хил. лв., а без добро проучване, няма как да се направят качествени проекти", отбеляза Андрей Врабчев.

По-голямата част от бюджет 2017 е copy-paste на тазгодишния бюджет, не се вижда желание да се направи нещо амбициозно, смята Борис Бонев от "Спаси София".

Споделяне

Още от Бизнес