Пламен Орешарски на 100-ия ден от протестите:

Публичното обсъждане на назначения във властта не е нормална практика

"Понякога се престараваме със самокритичност, която ни играе лоша шега"

Публичното обсъждане на назначения във властта не е нормална практика

Общественото обсъждане на кадровите назначения в администрацията не е нормална практика и тя не се среща и в европейските страни.

Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски, който коментира пред БНР в събота първите 100 дни от управлението на кабинета си.

Интервюто му съвпадна със 100-ия ден от началото на антиправителствените протести ДАНСwithme, провокирани от скандалното назначение на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

За разлика от повечето си медийни участия, в събота министър-председателят се включи по телефона в предаването "Деконструкция". По време на последните му няколко публични появявания Орешарски бе бурно освиркван и призоваван към оставка от демонстранти.

"Хубаво е когато се говори на тези теми, да се ползват и премири... Например, хубаво е да стане ясно кое управленско решение е взето задкулисно", заяви премиерът, помолен от водещия Петър Волгин да се защити от обвиненията на опозицията и протестиращите, че правителството изпълнява задкулисни решения на тесен кръг от хора.

Според Орешарски обаче, доказателства за подобни твърдения няма, тъй като всички, които следяли отблизо работата на кабинета знаели, че решенията се взимат след обсъждане между членовете на правителството.

"Решенията се взимат на заседанията на МС, много е бланково това обвинение", добави Орешарски, уточнявайки, че според него по-скоро става въпрос за "софистика" и "политиканстване", отколкото за реалност.

"Кадровите решения не са най-добрият пример. Ако ми посочите в минали кабинети от началото на 90-те години обществени обсъждания на кадрови назначения, може би ще го отчета като грешка", заяви премиерът, след като Волгин му посочи избора на Пеевски за шеф на ДАНС, като възможен пример за задкулисните обвързаности на властта.

Известният с остро негативното си отношение към антиправителствените протести радиоводещ обаче така и не попита министър-преедседателя кой точно е номинирал депутата от ДПС за този пост. Въпрос от чийто конкретен отговор вече повече от три месеца упорито бягат освен Орешарски и лидерите на подкрепящите го БСП и ДПС – Сергей Станишев и Лютви Местан.

Интервюто отдели повече време на свършеното досега от правителството, като премиерът посочи, че досега колегите му са приели "група мерки, насочени към насърчаване на стопанската активност".

"Повечето фирми усетиха, че ДДС се възстановява в по-нормални срокове", добави той, като пример за друго осезаемо постижение на управляващите, уточнявайки, че са налице и няколко социални.

"Разбирам, че те са недостатъчни, но това са горе-долу финансовите възможности на държавата в този момент. Успяхме да актуализираме бюджета, така че да осигурим една част от източниците за социалните мерки. Но по-важното, да създадем предпоставки за нормализиране на управлението на публичните финанси – и за превъртането на дълга, и за разплащане на заварени задължения към бизнеса. Напреднахме и в тази посока. Разплатихме някои от тях, други ще се стремим да разплатим в съкратени срокове. Имаме доста мерки и в областта на здравеопазване, образование, но те на този етап не са толкова видими", коментира Орешарски.

Министър-председателят отправи и призив към "всички общественици – да не смесваме толкова темите за вътрешно-политическа консумация с темите навън", добавяйки, че "сами си правим лоша услуга с повече критика, отколкото заслужаваме".

Попитан дали визира изявите на президента Росен Плевнелиев пред чужди издания, той заяви: "Вижте, да не персонифицираме в момента. Но призивът е към всички – интервюта в чужди медии и изяви имат широк кръг български общественици. Много бих се радвал, ако всички ние малко повече държим на една добра представа за нашата страна. Всъщност, нали знаете – истината никога не е само черна или само бяла. Тя винаги е шарена. И понякога се престараваме със самокритичност, която ни играе лоша шега".

"Истината никога не е само черна или само бяла, тя винаги е шарена и понякога се престараваме в самокритичност", обобщи Пламен Орешарски.

По повод акцията на ДАНС, прокуратурата и МВР в офисите на "Риск инженеринг", премиерът бе лаконичен: "Аз не бих коментирал по никакъв начин действия на прокуратурата. Няколко сигнала бяха изпратени в прокуратурата от икономическия министър. Вероятно мерките, които те предприемат, са опит да реагират на тези сигнали".

Добави и, че "енергетиката е в доста критично състояние", уточнявайки, че новото правителство е заварило обща задлъжнялост в сектора за над 5 млрд. лева.

"Концентрацията на депозити в две банки, която преди беше доста голяма, е намалена", обяви Орешарски в отговор на въпрос дали управляващите ще се съобразят с наредбата за концентрацията на депозити в конкретни банки, приета от служебното правителство.

Споделяне

Още от България