Публикацията за "платените жълтопаветни русофоби" не била официална позиция на Москва

Публикацията за "платените жълтопаветни русофоби" не била официална позиция на Москва

Страницата във "Фейсбук" на посолството на Русия в България, на която беше публикуван коментар, в който се казва, че "по-големи олигофрени и малоумници от платените жълтопаветни русофоби няма" се поддържа от дипломатическата мисия у нас, но това не била официална позиция на Русия.Това казаха от дипломатическата мисия пред телевизия "България Он Еър".

На страницата на посолството на руската федерация в България на 26 декември беше публикуван линк към сайта Classa.bg с публикация на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. Той нарича протестиращите срещу дарената от Москва коледна елха на София олигофрени и малоумници.

Публикацията на "Фейсбук" страницата на руското посолство у нас предизвика недоволство и тя продължава да стои, въпреки реакцията от страна на българското външно министерство.

На въпрос дали са съгласни с твърденията в материала от руското посолство обясниха пред телевизията, че смятат, че авторът има право да изразява своето мнение, без да бъдат напълно съгласни с него.

Костадин Костадинов каза, че не вижда проблем в случая и стои зад думите си.

Българското Министерство на външните работи обаче поиска обяснения по случая още на следващия ден след публикацията. Заместващият директора на дирекция “Източна Европа и Централна Азия” посланик Георги Панайотов е провел разговор със съветник в посолството на Руската федерация. Той е предал позицията на българската страна по повод безкритичното публикуване на "Фейсбук" страницата на посолството на препечатка от сайт.

Българският дипломат е изразил разочарование по повод публикуването на мнение, съдържащо обидни за българския народ квалификации. Той е посочил, че подобни действия не допринасят за двустранните ни отношения с Русия, а напротив, създават благоприятна почва за антируски настроения сред българските граждани, съобщи българското Министерство на външните работи.

Според бившия дипломат Стефан Тафров Русия все още не гледа на България като суверенна страна. "Един вътрешно-български дебат се използва от чуждо посолство по безпрецедентен начин. Досега не е правено такова нещо", коментира Тафров пред Нова телевизия в четвъртък.

В позиция на "Демократична България", публикувана на сайта на организацията, се припомня, че провокацията на руското посолство идва, след като кметът на София Йорданка Фандъкова е разрешила елхата от Русия да бъде поставена до катедралния храм "Света Неделя", където на 16 април 1925 г. са избити 134 българи и над 500 са ранени при терористичен атентат, "организиран по заповед, дошла именно от Москва".

"Подобно решение раздели ненужно обществото непосредствено преди светите Рождественски празници. Поредно падение на властта са както полицейската охрана на злополучния "подарък", а всъщност най-обикновена ПР акция, така и натискът срещу протестиращите, на които им бе забранено да поставят дори българския трикольор.

"Демократична България" настоява българските институции да пазят правата и достойнството на българските граждани, а не да свеждат коленопреклонно глава пред наместниците на Путин в България, която все повече заприличва не на независима държава, а на Задунайская губерния", се казва още в позицията.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев заяви, че се надява на извинение от руска страна за публикацията.

"Такова "цитиране" от страна на дипломатическа мисия в България е недопустимо! Надявам се на извинение! Що се отнася до избраното място за така наречения "подарък", настоявам пред Столична Община това да не се случва повече там! Много е близко до църквата "Света Неделя" и много е силна колективната памет за случилото се там! Поклон пред загиналите наши български предци!" Това написа Андрей Ковачев на страницата си във "Фейсбук".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?