Пучдемон: Каталуния ще обяви независимост до дни

Крал Фелипе обвини каталунските лидери, че нарушават законите

Карлес Пучдемон
Каталуния ще обяви независимост до дни, каза лидерът на автономната област Карлес Пучдемон в интервю за Би Би Си, цитиран от Ройтерс.
 
Тази стъпка ще бъде предизвикателство към Мадрид и опит за осъществяване на волята, изразена от каталунците на забранения от испанските централни власти референдум в неделя, отбелязва Ройтерс.
Пучдемон каза, че правителството му "ще действа в края на тази седмица или началото на следващата".
 
Запитан какво ще направи, ако испанското правителство се намеси и поеме контрол върху управлението на Каталуния, Пучдемон отговори, че това би било "грешка, която променя всичко".
 
Регионалният лидер допусна възможността Каталуния да обяви едностранно независимост от Испания в неделя, след като въпреки силовите мерки на полицията, каталунците гласуваха и 90 процента от тях подкрепиха отделяне на областта.
 
Референдумът, обявен от Мадрид за незаконен, хвърли страната в най-тежката конституционна криза от десетилетия, пораждайки опасения от улично насилие.
 
Общо 700 000 души участваха във вчерашните протести в Барселона срещу полицейското насилие, съобщи общинската полиция, цитирана от Франс прес.
 
Говорител на кметството уточни, че цифрата включва всички протестни прояви в града следобед и вечерта.
 
Десетки протести на практика блокираха цяла Каталуния. В общата стачка се включиха общественият транспорт, университети, болници, училища и дори футболният клуб Барселона. 
 
Крал Фелипе: Каталунските лидери нарушават законите
 
Испанският крал Фелипе Шести от своя страна заяви, че каталунските лидери са нарушили законите на държавата и са проявили недопустима липса на лоялност, предаде Ройтерс.
 
В излъчено от телевизията обръщение към нацията кралят обвини каталунските ръководители, че рушат демократичните принципи и създават обществено разделение в Каталуния.
 
Безотговорното поведение на каталунските лидери подкопа социалната хармония в Каталуния. Днес каталунското общество е разединено и в конфликт, каза монархът два дни след забранения от Мадрид референдум за независимост в автономната област.
 
Кралят предупреди, че това поведение застрашава стабилността в Каталуния и в цяла Испания, посочва Франс прес.
 
Всички испанци са готови да подкрепят каталунците 
 
Фелипе Шести подчерта, че испанската корона строго спазва испанската конституцията, държи на демокрацията, а той като крал държи на единството на страната.
 
Той увери каталунците, че могат да разчитат на пълна подкрепа от останалите испанци.
 
Монархът заяви, че държавата трябва да осигури спазване на конституционния ред и върховенството на закона в Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес.
 
"Отговорност на легитимните държавни власти е да гарантират конституционния ред и нормалното функциониране на институциите, зачитането на правовата държава и автономията на Каталуния", заяви в необичайно острото си изявление кралят.
 
По силата на член 155 от испанската конституция, който никога досега не е бил използван, правителството може да задължи дадена област да спазва конституционните си задължения, ако тя ги нарушава или "накърнява тежко държавните интереси", отбелязва Франс прес.
 
"Той знае, че повече не е наш крал. Говори така, сякаш ние не сме част от Испания", реагира 49-годишна възпитателка в Барселона, където около 700 000 души протестираха вчера срещу полицейското насилие по време на референдума.
 
Испания преживява най-тежката си политическа криза от февруари 1981 г., когато предавано по телевизията обръщение на крал Хуан Карлос - бащата на Фелипе Шести - бе решаващо за спирането на опит за военен преврат, припомня АФП.
 

Испански съд призова на разпит началника на каталунската полиция

Същевременно испански съд призова началника на каталунската полиция Мосос д'Ескуадра Жозеп Луис Траперо на разпит, който може да доведе до повдигането на обвинения за сепаратизъм, предаде Франс прес.

Освен Луис Траперо са призовани и още двама представители на сепаратистки организации, съобщи говорител на националния съд, чиято юрисдикция обхваща цялата територия на страната.

Тримата ще бъдат разпитани за случилото се на 20 септември в Барселона. Тогава арестите на 14 високопоставени представители на каталунските сепаратисти доведе до мащабни протести срещу испанската Гражданска гвардия. Много от участниците в протестите се опитаха със сила да попречат на служителите на реда изпълняват служебните си задължения.

Луис Траперо трябва да се яви пред съда в петък.

 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят