Пучдемон: Независимостта не е единствено решение на кризата в Каталуня

Все повече хора искат предсрочни избори

Карлес Пучдемон
Отстраненият лидер на Каталуня Карлес Пучдемон заяви, че би могло да има и други решения на испанската политическа криза, освен независимостта на автономния регион.
 
В изказване от Брюксел, където се намира откакто правителството му обяви независимост, той посочи, че остава отворен за сключване на "споразумение" с Мадрид.
 
"Цял живот съм подкрепял независимостта, работейки 30 години за осигуряването на различен начин за интегрирането на Каталуня в Испания. Все още подкрепям постигането на споразумение", посочи Пучдемон в интервю за белгийския вестник "Le Soir“. 
 
Той каза, че иска да се кандидатира на предстоящите, свикани от Мадрид, регионални избори. 
 
Според социологическите проучвания обаче неговата Европейска демократична партия на Каталуня остава назад след друга партия, подкрепяща независимостта - Републиканската левица на Каталуня, чийто лидер беше заместник на Пучдемон.
 
Отстраненият лидер, който настоява, че е в Брюксел, тъй като няма да получи справедлив процес в родната Испания, не за първи път дава сигнали за смекчаване на тона по отношение на независимостта.
 
"Трябва да адаптираме дневния си ред, за да избегнем насилието“, каза той в края на октомври.
 
Според социологическо проучване над половината от испанските гласоподаватели искат предсрочни парламентарни избори.
 
Мандатът на правителството на малцинството, ръководено от десноцентристката Народна партия на премиера Мариано Рахой, изтича през 2020 г., но 55 от анкетираните в днешното проучване казват, че искат нови избори преди тази дата. 
 
В аналогично проучване през октомври обявилите се за предсрочни избори бяха 49 процента, припомня агенцията.
 
Анкетата беше извършена от института Метроскопия за в- "Паис" между 6 и 8 октомври, когато бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон, чието правителство беше уволнено от Рахой, продължаваше от Брюксел кампанията си за независимост на автономната област. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят