Пучдемон съжалява, че не е обявил независимост на Каталуния по-рано

Карлес Пучдемон

Сваленият бивш каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви в свое интервю, че е трябвало да обяви независимостта на испанската област по-рано, тъй като неговото решение за забавяне с цел започване на диалог с Мадрид, се е оказало погрешно, предаде Франс прес.

В края на октомври Пучдемон избяга в Белгия, след като регионалния парламент в Каталуния обяви едностранна независимост от Испания, вследствие на което Мадрид наложи директно управление спрямо автономната област, разпусна Женералитета и свика предсрочни избори.

В интервю за женевски вестник, като отговор на въпроса дали би направил нещо по-различно от времето след противоречивия референдум за независимост от първи октомври, обявен за незаконен от Мадрид, Пучдемон отговори положително.

Той уточни, че не би чакал до 27 октомври за обявяването на независимостта.

"На 10 октомври ние планирахме да обявим независимост, но аз реших да отложа това решение с цел оставяне на възможността за диалог с испанското правителство“, заяви бившият председател на Женералитета.

Според него, "всички са очаквали той да обяви независимост“, но по неговите думи, Пучдемон е решил да даде шанс на диалога.

"За съжаление, това се оказа капан, защото не последва положителна реакция от правителството. Ако трябва да го направя отново, нямаше да отложа прокламирането на независимостта“, отбеляза Пучдемон.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа