Пучдемон се готви да управлява Каталуния от Брюксел

Карлес Пучдемон
Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон, избягал в Белгия, твърди, че с помощта на новите технологии може да управлява региона от Брюксел. 
 
По думите му днес "мащабни бизнес проекти се управляват чрез нови технологии". 
 
"Това не са нормалните условия, които ни харесват, но е нещо по-добро от затвора", отбеляза Пучдемон, цитиран от информационните агенции. 
 
Според него "парламентарният правилник (на Каталуния) не съдържа никакви забрани върху начините за встъпване в длъжност", предлагани от симпатизанти на бившия регионален лидер.
 
Политикът изтъкна, че ръководството на каталунския парламент трябва да реши може ли той да претендира за поста лидер на областта. "Не е истина, че съм избягал от правосъдието - увери Пучдемон. - Пристигнах тук свободно, а щом бе издадена европейска заповед (за арест), се изправих пред съда (в Брюксел), а после правителството (на Испания) я оттегли."
 
Заповедта за арест на бившия каталунски лидер все още е в сила на територията на Испания. Ако той се върне от Белгия в Испания, може незабавно да бъде задържан. Привържениците му предлагат той отново да встъпи в длъжност като регионален лидер дистанционно или чрез свой представител. Мадрид твърди, че ще обжалва по съдебен ред всяко възможно нарушение, засягащо встъпването в длъжност на новия глава на региона.
 
Испанският премиер Мариано Рахой каза по-рано, че няма никога да допусне Карлес Пучдемон да ръководи Каталуния от Брюксел, било то чрез интернет или видеоконферентна връзка. При първия административен акт в тази насока ще бъде сезиран Конституционният съд на Испания. Издигането на кандидатура за регионален лидер ще бъде блокирано и правителството в Мадрид ще продължи да управлява директно Каталуния, лишена от автономия след неконституционния референдум за независимост на 1 октомври. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа