Пучдемон се кани да управлява чрез видеоконферентна връзка

Каталунските сепаратистки партии са се договорили да го преизберат начело на Каталуния

Карлес Пучдемон

Основните каталунски сепаратистки партии се договориха да преизберат по-късно този месец Карлес Пучдемон за ръководител на автономната област Каталуния, предаде Асошиейтед прес.

Пучдемон, който оглавяваше каталунското регионално правителство, бе отстранен от поста от централната власт в Мадрид след референдума за независимост на Каталуния, обявен за незаконен от испанското правосъдие. Оттогава Пучдемон е в Брюксел и ако се върне у дома, ще бъде незабавно арестуван за бунт и опит за отделяне на Каталуния от Испания.

На 21 декември в Каталуния имаше нови избори за местен парламент. Тогава най-много гласове спечели партията "Гражданите", но сепаратистките партии - "Заедно за Каталуния" на Пучдемон и "Републиканска левица на Каталуния" на Ориол Жункерас, получиха крехко мнозинство в регионалния парламент.

 

Жункерас, бивш вицепремиер на Каталуния, е в затвор в Испания по обвинения в бунт и сепаратизъм.

Испански медии съобщават, че снощи в Брюксел Пучдемон се е срещнал с генералния секретар на "Републиканската левица на Каталуния" Марта Ровира. Пучдемон е получил нейната подкрепа за преизбирането му начело на Каталуния. Говорители на двете каталунски партии, пожелали да запазят анонимност, потвърдиха медийните информации.

Кандидатите за премиерския пост на Каталуния произнасят реч пред парламента, преди депутатите да гласуват за тях. Говорителят на "Републиканската левица на Каталуния" каза, че Пучдемон ще предложи да говори по видеоконферентна връзка от Брюксел пред каталунския парламент по-късно този месец.

 

Друг вариант е депутат от партията на Пучдемон да прочете задължителната реч, която кандидатът за премиер трябва да произнесе преди гласуването в парламента.

 

Партия "Сиудаданос", която подкрепя единството на Испания, обаче се обяви против плана Пучдемон да бъде кандидат за ръководител на Каталуния, тъй като той е в самоналожено изгнание в Брюксел и би бил "холограмен премиер", съобщи Ройтерс.

 

Лидерката на партията в Каталуния Инес Аримадас каза, че областта не може да се ръководи от беглец от правосъдието. "Не може да имаме холограмен премиер в Каталуния. Не може да си премиер на Каталуния по скайп от Брюксел", заяви Аримадас.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?