Пучдемон се отказа да бъде премиер на Каталуния

Посочи за свой наследник арестувания Жорди Санчес, но Мадрид не го иска

Пучдемон се отказа да бъде премиер на Каталуния

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон се отказва да се бори за нов мандат, предаде "Ройтерс".

Така той нанесе сериозен удар по движението за отцепване на испанската автономна област, което сам оглавяваше.

Пучдемон се превърна в основна фигура на тези стремежи, кулминирали в едностранното обявяване на независимост от парламента на Каталуня на 27 октомври 2017 г. Веднага след това той и правителството му бяха уволнени от испанския премиер Мариано Рахой, а Пучдемон отиде в доброволно изгнание в Белгия.

На предсрочните регионални избори в Каталуния през декември трите сепаратистки партии, взети заедно, получиха по-малко гласове от партиите противници на независимостта, но поради особеностите на местното изборно законодателство спечелиха абсолютно мнозинство. Пучдемон започна кампания за възстановяването му на премиерския пост. Негови поддръжници твърдяха, че той може да управлява от дистанция.

Сега политикът обяви, че временно оттегля кандидатурата си. Решението му "се основава само на една причина - при настоящите обстоятелства това е начинът да има ново действащо правителство", каза Пучдемон. Низвергнатият политик направи изявление чрез видеозапис, който бе разпространен в социалните мрежи.

Той заяви, че партията му "Задно за Каталуня" ще предложи като алтернативен кандидат за премиер друг сепаратист - Жорди Санчес, който в момента е в ареста в Мадрид по обвинение в бунт срещу държавата.

През последните 4 месеца Каталуния се управлява пряко от Мадрид. Рахой задейства член 155 от конституцията, който отне временно автономията на областта.

В Испания срещу Пучдемон има повдигнато обвинение в противодържавна дейност и бунт и най-вероятно той ще бъде арестуван, ако се завърне в страната. Както правителството в Мадрид, така и юристите на регионалния парламент в Барселона отхвърлиха искането му да управлява от Брюксел.

Номинирането на Жорди Санчес вероятно също ще бъде изпълнено с трудности предвид факта, че той е в ареста.

След оттеглянето на Пучдемон Рахой заяви, че за лидер на Каталуния "трябва да бъда избран някой, който е в Испания и който няма проблеми със закона".

От кабинета на испанския премиер допълниха, че автономната област има нужда колкото се може по-скоро от лидер, "който може да управлява и да се занимава с въпроси, важни за нейните граждани".

Същеременно Пучемон съобщи, че адвокати са подали жалба от негово име до Съвета за човешки права на ООН за нарушаване на правото на самоопределение.

Жорди Санчес е лидер на сепаратистката организация Каталунско национално събрание (КНС). Той бе арестуван на 17 октомври 2017 г. заедно с Жорди Куишар, оглавяващ движението "Оминум културал".

Според прокуратурата двамата съименници изиграли ключова роля в планирането и подготовката на референдума за независимост на Каталуня на 1 октомври 2017 г., обявен за незаконен от испанското правосъдие.

Санчес и Куишар са обвинени в противодържавна дейност. На 20 септември 2017 г. те свикали и насърчили протестиращи, които в продължение на няколко часа попречили на служители на националната полиция да обискират офиси на каталунското регионално правителство в Барселона, твърди испанското обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа