Пучдемон ще чака на свобода решението на белгийското правосъдие

Процедурата по изпълнение на европейска заповед за арест може да продължи до 60 дни

Пучдемон ще чака на свобода решението на белгийското правосъдие

Бившият премиер на Каталуня Карлес Пучдемон бе освободен от ареста в Белгия през нощта срещу понеделник заедно с другите четирима министри от разпуснатото му правителство, които бяха задържани преди ден.

Пучдемон и колегите му се предадоха по-рано в неделя на белгийската полиция. После часове наред бяха изслушани от белгийски съдия-следовател, докато се стигне до освобождаването им.


Петимата бивши каталунски лидери няма да могат да напускат Белгия без разрешение от съдия. Освен това те трябва да предоставят адреса си и да се явяват лично на всички съдебни заседания, както и да се явяват, ако бъдат призовани от полицията или съда.

До 15 дни друга съдебна инстанция трябва да се произнесе дали да се изпълни заповедта за арест, издадена от испанското правосъдие, за "бунт, отцепничество, злоупотреби с държавни средства и неподчинение на властите".

Белгийската прокуратура съобщи в понеделник, че отстраненият премиер на Каталуния ще бъде разпитан от съдия следващата седмица при закрити врата. Уточнява се, че решението на съда дали да изпълни издадената от Испания заповед за задържане и връщане на Пучдемон няма да подлежи на обжалване.

Според правото на ЕС процедурата по разглеждането на искането на Испания може да продължи до 60 дни.


Докато трае процедурата в Белгия, нищо не пречи на Пучдемон да продължава политическата си дейност или да се среща с журналисти. Преди ден се разбра, че Пучдемон ще оглави листата на своята партия на регионалните избори в испанската област на 21 декември.

През миналата седмица Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон и сътрудниците му, а испански съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на осем други бивши каталунски министри. Прокуратурата ги обвинява в бунт, метеж и злоупотреба с държавни средства.

Тогава Пучдемон заяви, че не бяга от правосъдието и нарече повдигнатите обвинения неоснователни и политически мотивирани, а предвиденото за тях наказание – прекомерно.

Днес уволненият каталунски премиер разкритикува в понеделник решението на испанските власти да държат под стража членове на бившия му кабинет - нещо, което по думите му е "далеч от демократичната практика", предаде Франс прес.


"Свободен и без гаранция" - това написа тази сутрин Пучдемон на каталунски в Туитър. Това е първото му изявление, откакто заедно с други сепаратисти той се предаде доброволно на белгийските власти, след като Испания издаде за него европейска заповед за арест.

"Мислено сме с колегите си, несправедливо хвърлени в затвора от държава, която е далеч от демократичната практика", добави той по повод обвиненията и задържането под стража в Испания на други бивши членове на регионалното правителство.

Мадрид уважава решенията на белгийския съд

Испанските власти гледат с уважение на решенията, постановени от белгийския съд за Пучдемон и четиримата му бивши министри. Това заяви днес испанската вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария.

"От страна на правителството и с оглед това, че става дума за демократична система, също тъй демократична като испанската, изразяваме максимално уважение към решенията на съдиите в Испания, Белгия и всички държави, спазващи разделението на властите и независимостта на съдебните органи", отбеляза Де Сантамария, цитирана от агенция Еуропа прес.


Европейската комисия е на мнение, че издадената от Испания заповед за задържането на отстранения премиер на Каталуния Карлес Пучдемон и връщането му от Белгия е въпрос на съдебно сътрудничество, коментира в понеделник говорител на комисията.

Това е европейска процедура на съдебно сътрудничество, ЕК няма роля тук, това са въпроси, свързани с разделението на властите. Проблемите на сътрудничеството между съдебните власти не са свързани с нас, това е единствено съдебен въпрос, добави говорителят.

Белгия и Испания са демокрации, посочи представителят на ЕК в отговор на въпрос дали комисията има доверие в безпристрастността на испанското правосъдие. Говорителят отказа да коментира изявленията на различни представители на белгийското правителство по темата с Пучдемон.

Белгийски политици критикуват Испания

В последната седмица белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен предположи, че Пучдемон би могъл да поиска политическо убежище в Белгия заради съмнения в безпристрастността на испанското правосъдие. Впоследствие вицепремиерът Александър де Кро уточни, че това не е позиция на правителството. По-късно вицепремиерът Ян Ямбон критикува отношението на испанските власти, издали заповед за задържане на Пучдемон и призова за намесата на ЕС. Към мнението му се присъедини бившият белгийски еврокомисар Карл де Гухт. Тези изявления бяха последвани от критики тази сутрин на вицепремиера Дидие Рейндерс, според когото по темата се изказват хора, на които това не им е работа.

В понеделник обаче водачите на двете най-големи политически организации в Белгия - Нов фламандски алианс (НФА) и Партията на социалистите франкофони - Барт де Вевер и Елио ди Рупо, се обединиха в критиките си срещу правителството на Испания и Народната партия на премиера Мариано Рахой.

Двете белгийски партии са вечните съперници, като националистите от НФА на последните избори за пръв път от десетилетия отстраниха социалистите от властта. НФА е мандатоносител за съставянето на настоящото белгийско правителство.

Ди Рупо нарече Рахой "франкистки и авторитарен", макар да добави, че водачът на каталунските отцепници Карлес Пучдемон е злоупотребил с положението си. Заради този коментар испанската Народната партия поиска извинения. Де Вевер се намеси с последващ коментар, като заяви, че ненамесата при действията на Мадрид би била равнозначна на неоказване на съдействие на пострадал.

Случват се неща, които не могат да бъдат търпяни в която и да било държава от ЕС. Няма значение дали човек е съгласен с каталунците. Не може хора да бъдат затваряни, защото упражняват демократичните си права. Много представители на испанската Народна партия са свързани с режима на Франко и изглежда не са си извлекли поуки от миналото, добавя Де Вевер, който е възприеман като най-влиятелния политик в Белгия сред крал Филип.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?