Пучдемон ще приеме резултатите от извънредните избори в Каталуня

Бившият премиер на областта ще се върне в Испания само при гаранции за справедлив процес

Карлес Пучдемон, сн. ЕПА/БГНЕС.

Отстраненият премиер на Каталуня Карлес Пучдемон заяви в Брюксел, че ще признае резултатите от свиканите от Мадрид извънредни избори в областта, но ще се върне в Испания, само ако получи гаранции за справедлив процес.

По думите му тези политически гаранции може да бъдат получени чрез ЕС.

"Моля Европа да реагира. Няма да се крием от правосъдието, няма да избягаме от отговорността си", добави Пучдемон.

Той съобщи, че е научил за подготвяни насилствени действия срещу него, както и че в последните дни охраната му е била намалена по решение на испанската полиция.

"Ако ни осъдят на 30 години затвор, би било огромна грешка, която ще бъде платена скъпо от всички в Европа. Искам ясен ангажимент, че испанското правителство ще признае резултатите от насрочените за декември избори, аз ще ги призная", допълни Пучдемон.

На пресконференцията в Брюксел той говори на три езика – френски, испански и каталунски.

В петък регионалният парламент в Каталуня одобри едностранно обявяване на независимост от Испания. След това испанският сенат гласува с голямо мнозинство за активиране на член 155 от конституцията на кралството за ограничаване на самоуправлението на Каталуня.

След гласуването в Мадрид испанският премиер Мариано Рахой заяви, че е взето решение за отстраняване на лидера на Каталуня Карлес Пучдемон и членовете на правителството в Барселона. Освен това Рахой разпусна парламента на Каталуня и свика предсрочни избори в областта на 21 декември.

Във вторник Конституционният съд на Испания отмени и действието на приетата от каталунския парламент декларация за независимост.

Днес в Брюксел Пучдемон осъди „агресивната офанзива на държавата срещу правителството и неговите служители“.

Той заяви, че ще приеме резултатите от насрочените за 21 декември избори в Каталуня и поиска същото от премиера Мариано Рахой. "Готови сме да приемем резултатите, а вие г-н Рахой?", попита Пучдемон.

Още в понеделник подкрепящите независимостта Каталунска демократическа партия на Пучдемон и Републиканската левица заявиха, че ще участват в изборите на 21 декември.

От няколко дни Пучдемон заедно с няколко други министри от отстраненото каталунско правителство е в Брюксел, където за пръв път коментира обвиненията на прокуратурата в Мадрид. Той трябва да отговаря за организирането на бунт, след като в края на миналата седмица местният парламент едностранно обяви независимост.

"Колко дълго ще остана в Белгия зависи от обстоятелствата. Ако има гаранции за справедливо отношение, за неутралност на испанската държава, ако имам гаранции за безпристрастен процес, ще се върна незабавно", посочи Пучдемон.

Той обаче отхвърли възможността да търси политическо убежище в Белгия.

Пучдемон нае белгийският адвокат Пол Бекерт, който навремето е настоявал без резултат за осигуряване на политическо убежище за представители на баската сепаратистка организация ЕТА.

"Като гражданин на ЕС имам правото на свободно пътуване. Не съм търсил белгийски партии, този въпрос не засяга Белгия. Дойдох тук, за да може гласът ни да бъде чут по-ясно", посочи той.

"Испанската прокуратура търси отмъщение, а не правосъдие"

По думите му изявлението му в Брюксел цели да открои "тежките недостатъци на демокрацията в Испания".

Испанското правосъдие преследва идеите, а не престъпленията. Испанската прокуратура търси отмъщение, а не правосъдие, каза той. И добави , че докато тази заплаха съществува, няма да има условия за обективен процес.

По думите му диалогът с правителството в Мадрид е невъзможен.

Той заяви, че е законен премиер на Каталуня, а оглавяваното от него правителство все още представлява официалната власт в испанската провинция и ще продължи да работи.

Хаос в редиците на каталунските лидери

Сепаратистките ръководители отстъпват, докато испанските власти потушават опита за отделяне в независима държава, коментира вестник "Вашингтон пост".

Изданието добавя, че само дни след обявяването на независимост в редиците на каталунските ръководители цари бъркотия.

"Уолстрийт джърнъл" пише, че първият ден от прякото управление на Мадрид над Каталуния е преминал по-спокойно от очакваното, тъй като след нареждането на испанските власти да се оттеглят от постовете си, повечето сепаратистки лидери не са отишли на работа, а партиите им са се съгласили да участват в предсрочните избори през декември.

"Файненшъл таймс" коментира, че с последните си действия Мадрид е пристъпил към налагане на властта си в автономната област.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа