Пулев: Проспах крошето на Кличко и паднах, но сега съм по-силен

Изправих се срещу супербоксьор, но не го уважавам заради мръсните номера преди мача, каза българинът

Снимка: БГНЕС

Изправих се срещу супербоксьор, основната ми грешка бе, че пропуснах неведнъж лявото кроше на Владимир Кличко, честитих му победата, но никой не може да ме накара да уважавам човек, на когото съм видял всички мръсни номера. Това коментира пред журналисти във вторник българският професионален боксьор Кубрат Пулев на първата си пресконференция пред журналисти в София след загубата си от украинския носител на четири пояса в тежката категория с нокаут на 15 ноември.

Той заяви още, че загубата от Владимир Кличко не го кара да се чувства смазан, а го е направила по-силен. Пулев каза още, че агенцията на съперника му К2 го съди заради многократните отправени обвинения към Кличко, че взима допинг.

Българинът каза, че вероятно още дълго ще прави разбор на мача, но най-силното му впечатление е, че не е бил на ниво в защитен план и не е успял да покаже всичко, на което е способен, но и съперникът му не могъл да пласира някои о ударите си.

"Основната ми грешка беше, че пропуснах това ляво кроше и то не един път. Това ми е пробойната. Той, от своя страна, го бие перфектно, безупречно. Тава му е специалитетът. Не атакува с много удари, няма много комбинации - има три комбинации. Но това, което прави, го прави перфектно и му носи успех. Не му трябва повече", каза Кубрат Пулев.

"Имаше късмет, защото той бие този удар на всеки съперник, по един и същи начин", обясни българинът тезата си, че Кличко е имал късмет в мача. "Грешката е, че го пропуснах. Просто при мен влезна, аз го проспах. Няколко пъти го хванах, но няколко пъти влезна. Наистина, бие го много добре", допълни той.

"Може би е съдба, за да израсна"

"Признавам си, не мога да се побера в кожата си. На моменти даже приемам прекалено леко загубите. Но след това много ме е яд. Яд ме е, защото знам, че можех. Грешката си е изцяло моя. Това е като в шаха - като допуснеш грешка по невнимание. Все едно съм подарил фигура. Може би е съдба, за да си взема поука, за да израсна. Чувствам се израснал като боксьор, като спортист. С нищо не можа да ме пречупи. Осъзнах колко съм силен и че имам бъдеще и то голямо. Не се чувствам смазан, не се чувствам пребит. Чувствам се по-силен", заяви българинът.

"Никога през живота си не съм бил нокаутиран, винаги аз съм ги свалял. Мислех си, че съм дебелоглав и държа на удари, защото съм понасял много тежки удари в кариерата. Боксът е обратното на футбола, защото когато те боли, ти се усмихваш и се правиш, че нищо ти няма", каза още той.

Можел да стане след нокаута, но не пожелал

"Олюлявал съм се, изтръпвали са ми краката и главата, но никога не съм бил нокаутирам. Резки и точни удари ми нанасяше, но това е най-важното, това поваля човека. Значи все пак държа на бой", констатира Пулев.

Той твърди, че е можел да се изправи при нокаута. "Първите нокдауни въобще не ги усетих, просто поради взривния удар се поразклатих и се получи това прекъсване. Станах и продължих, всичко ми беше абсолютно ясно. Имал съм много по-тежки мачове като бой, като усещане. Можех да стана и след нокаута, но не пожелах, защото усетих, че съм като един добре пиян човек", каза той.

Той отново заяви, че не уважава Владимир Кличко, който още след края на мача, загубен от Пулев, неколкократно заяви, че уважението към съперника е в основата на всичко в бокса и изрази надежда, че след дадения му урок на ринга българинът ще стане по-добър човек.

"За мен уважението е изключително важно. Българите имаме два проблема - единият е, че не уважаваме достатъчно родителите си, хората, успехите. Другият проблем е, че българите нямаме вяра. Няма как човек да заслужи уважението ми при положение, че прави толкова мръсни номера", разви тезата си Кубрат Пулев.

Мръсните номера на щаба на Кличко не оправдавали загубата му

"Хората може да си го уважават, заслужил си го е, световен шампион е и е наистина добър. Аз му честитих и му честитя още един път. Защото не бях никак лесно препятствие и той много добре го знае. Докъде е късмет, докъде е моя грешка... Във всеки един спорт има шанс. Шансът обаче е на страната на по-добрия. Приемаме, че аз допуснах тази грешка. Това си е факт. Но никой не може да ме накара да уважавам даден човек при условие, че съм видял всички мръсни номера. Притискаха ни постоянно, имаше хиляда мръсни номера", каза отново българинът. Той все пак допълни, че това не оправдава загубата му.

"Казвах на приятелите ми и щаба, че нямат значение и всичко ще се реши на ринга. Но са от значение към уважението ми към него. Аз съм засегнат лично и затова не го уважавам, защото не го е заслужил", обясни Пулев.

Като един от триковете на съперника той посочи избора на ринг. "Рингът беше по-малък, по-мек", каза българинът, но каза, че е очаквал това и затова "финтирал" съперника си и щаба му като говорел, че ще играе много с крака. "Може би наистина трябваше третия и четвъртия рунд да тръгна по-брутално напред, защото го умея", коментира Пулев.

На съд заради приказките за допинга

Той съобщи пред българските журналисти, че мениджърската агенция на Кличко – К2, е завела съдебно дело заради изразените от него съмнения, че съперникът му употребява допинг.

"Не знам дали взима допинг. В момента даже ме съдят от К2, че съм казал, че може би взима допинг, щом не иска да се подложи на проба. Това е едно от нещата, заради които не го уважавам", каза Пулев.

"В кой спорт си е регламентирано точно кога да ти вземат проба. На него му е комфортно. Аз обаче не си мълча. Не мисля, че говоря много. Даже съм умерен в приказките си, но когато имам право, говоря. В случая имам право", смята българинът.

"Мен ме скъсаха от проверки. Всеки път, когато кажех, че ще се прибирам в България, веднага следваше проверка. До един час са дошли и са ме намерили. Примерно за уикенда се прибирам и след това си отивам в Берлин - още на летището следва проверка. Доказал съм, че всичко е абсолютно чисто. За съжаление той не го направи, а моите молби останаха глас в пустиня", заяви той.

Според него завеждането на делото преди мача е било един от ходовете срещу него в опит да бъде нарушена концентрацията му.

"Може би това дело ще отиде наникъде, защото обичам да казвам нещата такива, каквито са. Ще се съдим, пък ще видим какво ще стане" каза Пулев.

Споделяне

Още от Спорт