Пунктовете за технически прегледи укрили приходи за около 20 млн. лв.

Данъчни предприемат масирани проверки

Снимката е илюстративна

Националната агенция за приходите (НАП) започва масови данъчни проверки в пунктовете за годишни технически прегледи. Причината е съмнения за укрити приходи в размер на около 20 млн. лв.

Освен за издаването на касови бележки и отчитането на оборота, инспекторите ще следят и за спазването на осигурителното законодателство, се казва в съобщението на НАП.

Обобщените данни за извършените прегледи, които всички пунктове за годишни технически прегледи подават към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, са анализирани в приходната администрация, като са съпоставени с данните от фискалните им устройства.

При 326 пункта са установени значителни разлики между подадената информация за прегледаните автомобили и отчетените приходи на касовите апарати.

Първоначалните оценки сочат, че общата сума на укритите приходи е в размер на 19.4 млн. лв. Ако тези несъответствия се потвърдят, на фирмите, които стопанисват пунктовете, могат да бъдат възложени и ревизии, допълват от НАП.

От приходната администрация напомнят на клиентите на пунктове за годишни технически прегледи, че за всяка заплатена от тях такса за преглед задължително трябва да получат и касова бележка.

За нарушения на данъчните изисквания могат да се подават сигнали на телефона на НАП 0700 18 700.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?