Пушенето е отговорно за над 12% от смъртните случаи у нас

България е на първо място в ЕС по разпространение на вредния навик

Пушенето е отговорно за над 12% от смъртните случаи у нас

Разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС. Не по-малко от 28 % от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35 %) мъже, пушат всекидневно. Това показват данни от изготвения от Европейската комисия “Здравен профил за България“, 2017.

Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за заболяване и смъртност сред населението. Данните в България показват, че 13.5% от всички болести и 12.4% от смъртните случаи възникват вследствие употребата на тютюневи изделия.

Изчислено е, че в Европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно.

Равнищата на тютюнопушене сред младежите също са тревожни. Разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21 %, след Хърватия), а при 15-годишните момичета 30 % са редовни пушачи, което е най-високото равнище в ЕС.

Съгласно оценките на Световната банка цената, която плаща здравната система на дадена държава за последствията за здравето от употребата на тютюневи изделия съставлява между 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен продукт в различните страни.

21% от българите отказали цигарите

Пушачите в България са 38%, бившите пушачи са 21%, а тези, които никога не са пушили са 41%, показват резултатите от проведеното през септември проучване на "Екзакта Рисърч Груп”, резултатите от което бяха изнесени от сдружение "Без дим” по повод Международния ден без тютюнопушене 15 ноември. 

Такова проучване е направено през 2017 и 2018 г. с 1000 пълнолетни граждани в 92 населени места в страната. „Данните от 2018 г. показват, че най-често пушат мъжете. И през 2017 и 2018 г. в групата на „бившите пушачи” има по-често мъже, хора на възраст над 50 г., както и жители на столицата и малките населени места.

Международния ден без тютюнопушене беше отбелязан с редица прояви в страната срещу тютюневата зависимост и за мотивация на активните пушачи за отказване от нея.

Тази година мотото на кампанията е “Спри сега за по-добро здраве утре”.

Основната цел на кампанията е активните пушачи да преустановят употребата на тютюневи и свързаните с тях изделия.

Инициативите за популяризиране на Международния ден без тютюнопушене започнаха в цялата страна още в началото на месец ноември. Те са насочени и към младите хора, родители и деца за реализиране на ефективни превантивни дейности за ограничаване на пасивното тютюнопушене.

Кампанията цели и да информира населението относно ефективните методи за отказване от поведенческа и никотинова зависимост, вследствие употребата на цигари. Министерството на здравеопазването припомня, че през цялата година в кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето.

Тези кабинети са разположени в Регионалните здравни инспекции в областните градове.

Сдружение “България без дим“ и тази година се присъедини към отбелязването на Международния ден без тютюнопушене, като организира Национална акция под надслов: “Да спечелим заедно: един ден без цигари!“.

Министерството на здравеопазването подкрепя тази инициатива. С нея Сдружението апелира всички граждани да се включат в отбелязването на Международния ден без тютюнопушене, като спрат да пушат поне на 15 ноември. 

Споделяне

Още по темата

Още от Общество