Ваньо Танов: Поне 100 милиона лева по-малко от акциз

Пушенето ще е забранено в заведения, офиси и на детските площадки

Контролът на много от ограниченията е обречен на неуспех

От 1 юни пушенето ще е забранено и на детските площадки. Сн. БГНЕС

От 1 юни тютюнопушенето ще е забранено във всички заведения, на работните места, както и на детските площадки. Това решиха в четвъртък депутатите от парламентарната здравна комисия при гласуването на промените в Закона за здравето на второ четене. Последната дума обаче ще имат депутатите при гласуването на текстовете в зала, а по тази тема народните представители не се делят според партийната им принадлежност.

Освен това по предложение на ГЕРБ беше забранен и тютюневия дим на “открити обществени места, на които се организират обществени мероприятия за деца и ученици – по време на такива мероприятия“.

Депутатите се отказаха от по-строгите забрани за пушене на открито на спирки на градския транспорт и стадиони. И сега приетите текстове обаче ще бъдат изключително трудни за контрол. На първо място, и без друго малкото здравни инспектори вече ще трябва да контролират не само хилядите заведения в страната, но и стотиците площадки за игра. Освен това законът ще важи само за тези площадки, които изрично са регистрирани като такива според Закона за устройство на територията, но не и за паркове и градини, в които също играят деца. Т.е. под прицел ще са основно площадките в междублоковите пространства, където основно пушат майките с деца. Забраната за пушене по време на обществени мероприятия за деца пък повдига много въпроси за това кои точно обществени мероприятия влизат в тази категория.

Проблеми се очертават и пред съставянето на актове за нарушение на физическите лица. Сега здравните инспектори могат да съставят актове на собствениците на заведения, но не могат да принудят гражданите да си дадат личните документи, за да им напишат акт. За целта или с тях трябва да има полицай, или да се даде право на полицаите да съставят актове на гражданите, ако ги видят да пушат на забранено място. Нито едно от тези неща обаче не е прието като предложение. Здравният министър Десислава Атанасова пък коментира пред журналисти, че този проблем не е бил поставян пред нея.

Спорно ще бъде и как ще става контролът на работните места, особено в частните офиси. Този въпрос бе повдигнат от независимия депутат Кирил Гумнеров, чието предложение пушенето да е позволено след 22 часа, бе отхвърлено. Той предлагаше още по решение на собственика да се позволява и пушене в частните офиси, но това също не бе прието. “Голяма част от частните офиси, особено на едноличните търговци, са в жилищни сгради и се помещават в жилищата на собствениците. Как ще се проверяват тези апартаменти и как ще се влиза в частни домове без прокурорска заповед“, коментира той.

Освен това според Гумнеров, който направи изричното уточнение, че е непушач, се ограничава и правото на свободен избор.“В основата на демократичното общество е правото на избор пък бил той и грешен. Хората правят много грешки в живота си – женят се, развеждат се. Някои сключват и хомосексуални бракове, не че аз съм привърженик на това...“, заяви той. Възгледите му обаче не срещнаха подкрепа в мнозинството в комисията.

В крайна сметка пушенето на работните места също бе забранено. Досега на обособени места в офисите можеше да се пуши. Занапред на специално обозначени места ще може да се пуши само на летищата.

Мнозинството на ГЕРБ се отказа да въвежда забраната за пушене на стадиони, въпреки, че идеята излезе именно от негови депутати. Те в крайна сметка се съобразиха с аргументите на колегите си от други групи, че контролът на 20 000 души запалянковци е невъзможен. “Не сме не в час и наивни, за да не си даваме сметка, че такъв контрол е невъзможен, но някой пръв трябва да каже, че Земята е кръгла“, коментира депутатът от ГЕРБ Петър Петров.

Според него сега обществото не е готово, но след време ще узрее за тази идея, както допреди няколко години е била немислима пълната забрана за пушене на закрито. Той обаче беше репликиран от опозицията, че ако през 2010 година беше влязла приетата от тройната коалиция пълна забрана на тютюневия дим, сега обществото можеше и да е готово за по-големи ограничения.

Заради забраната за пушене поне 100 милиона лева по-малко от акциз

Директорът на митниците Ваньо Танов междувременно заяви, че се опасява от сериозен спад на приходите от акциз след влизането в сила на пълната забрана за пушене на закрито от 1 юни.

Танов заяви, че в условия на криза при спаднало потребление митниците са събрали за четирите месеца 200 милиона лева повече спрямо миналата година.

"Моите разчети говорят, че ние ще изпълним годишния план, единственото ми притеснение е влизащата от 1 юни забрана за пушене на закрито“, коментира той пред бТВ в четвъртък.

“Вече една година, откакто тази мярка е приложена в Испания, и аз съм изключително разтревожен, защото това, което се получава там за една митниците година, е 30% спад на приходите“, обясни той. Според него има опасност и тук да спаднат приходите от акциз и планът да не бъде изпълнен. Танов огласи още от своите разчети, според които "най-оптимистично" спадът в приходите от акцизи ще е поне 100 млн. лв.

Подобни опасения вече изразиха и някои икономически анализатори, тъй като дори хората да не откажат цигарите след забраната, ще пушат по-малко. А за разлика от други държави, приложили драстичните ограничения за пушенето, у нас приходът от акциз представлява сериозна част от бюджета.

Финансовият министър Симеон Дянков обаче отрича забраната за пушене да доведе до намаление на приходите от акциз и ДДС.

Според други анализатори спадът в потреблението на цигари няма да е толкова чувствителен, а по-сериозен проблем пред митниците е несъбирането на акциза и огромният дял на контрабандата, който, според някои изчисления, достига 40% от пазара на цигари. Срещу това стоят около 1 млрд. лв. несъбран акциз.

В същия дух отговори и депутатът от БСП Петър Курумбашев, който бе вносител на някои от предложенията за забрана на тютюневия дим и на някои открити публични места.

“Моето тълкувание е, че Ваньо Танов е притеснен, защото изследвания на независими цигарени компании, сочат, че всяка втора цигара у нас е контрабандна. Така че освен приходите в бюджета, ще паднат и извънбюджетните приходи на някои партийни каси“, каза Курумбашев пред бТВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?