"Пуси Райът" ще лежат в затвора за нахлуването си на финала в Москва

Русия бе осъдена в Страсбург за репресиите срещу групата от 2012 г.

"Пуси Райът" ще лежат в затвора за нахлуването си на финала в Москва

Четиримата членове на известната с опозиционните си провокации руска пънк група "Пуси Райът", които нахлуха по време на финала от Световното първенство по футбол в Москва, ще изтърпят ефективни присъди от по 15 дни затвор.

Това реши местният съд, след като разгледа делата на Вероника Никулшина, Олга Пахтусова, Пьотър Верзилов и Олга Карачова по бързата процедура.

Четиримата получиха и 3-годишни забрани да посещават спортни мероприятия, като бяха признати за виновни по обвинение за "сериозно нарушаване на правилата за поведение на зрителите".

Четиримата нахлуха с фалшиви милиционерски униформи в 52-тата минута на терена на "Лужники", прекъсвайки финала между Франция и Хърватия (4:2) при резултат 2:1. Пьотър Верзилов се опита да поздрави хърватския защитник Деян Ловрен, но бе повален от футболиста, който видимо се ядоса и дори помогна да стюардите при извеждането му.

Една от дамите обаче успя да се поздрави с френската звезда Килиан Мбапе. Друга събуди реакция на съжаление от страна на Лука Модрич, тъй като беше съборена доста безцеремонно на тревата от охранител.

Няколко минути след нахлуването на четиримата на терена, групата "Пуси Райът" написа в Туитър и Фейсбук, че това са нейни членове и разпространи списък с шест искания, сред които освобождаване на всички политически затворници и край на арестите по време на мирни демонстрации в Русия. Акцията им беше в памет на починалия преди 11 години руски поет Дмитрий Пригов.

Съдътв Страсбург осъди Русия за реакцията ѝ на "Богородице, прогони Путин"

Междувременно Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди във вторник Русия заради тежките присъди, наложени на три членки на пънк групата след акцията им в храм "Христос Спасител" през 2012 г., както и заради нарушенията по време на делото срещу тях.

Става въпрос за опита на Мария Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич да изпеят песента "Богородице, прогони Путин" от олтара на катедралния храм, който продължи едва 1 минута и 35 секунди преди да бъдат изгонени от охраната.

Впоследствие трите са арестувани и обвинени в дръзко хулиганство, мотивирано от религиозна омраза. Докато трае разследването, те са задържани в следствения арест, като мерките им нееднократно са продължавани, въпреки че първите две жалбоподателки имат малки деца, а третата е с влошено здраве, припомня "Българският хелзинкски комитет (БХК).

Две от експертизите по делото дават отрицателно становище на основния въпрос – дали клипът от провокацията на "Пуси Райът" в храма подбужда към религиозна омраза. Едва трето заключение на вещите лица посочва, че видеоматериалът представлява подбуждане на омраза към православните вярващи.

Процесът срещу тях премина при засилени мерки за сигурност, като подсъдимите бяха държани в изолирано със стъкло помещение в съдебната зала. На 17 август 2012 г. и трите жалбоподателки са осъдени от Хамовническия районен съд на по две години затвор, като магистратите се мотивират, че с хулиганските си действия в храма те са оскърбили религиозните чувства на православните вярващи. Съдът основава присъдата си на третото експертно заключение по делото, както и на голям брой показания на присъствали на представлението в храма и на интернет потребители.

На 10 октомври 2012 г. Московският градски съд потвърждава присъдите на първите две жалбоподателки и изменя присъдата на третата от ефективна в условна с двегодишен изпитателен срок. Впоследствие е блокиран и достъпът до сайта, на който са публивани и други антиправителствени песни на "Пуси Райът". Мярката е взета от съда по линия на федералния закон за борба с екстремизма.

ЕСПЧ установява 5 нарушения на конвенцията за правата на човека

Съдът в Страбсург констатира в решението си от вторник общо 5 нарушения на Европейската конвенция за правата на човека, приемайки, че реакцията на властите е оправдана, но строгите наказания, които Мария Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич са получили, са пресилени.

Според европейските магистрати, руските съдебни органи не са изследвали дали поведението на жалбоподателките може да бъде изтълкувано като подбуждащо към насилие, омраза или нетолерантност – единствените основания, които могат да оправдаят наказателна репресия според международното право.

"Нещо повече, ЕСПЧ отбелязва, че представлението не е прекъснало религиозна служба, не е довело до нараняване на никой от присъстващите в катедралния храм или до повреждане на църковно имущество. Съдът също така установява нарушение на Член 10 от Конвенцията поради блокирането на достъпа до песните на "Пуси райът" в интернет. Той намира, че Замоскворецкия районен съд се е доверил сляпо и безкритично на експертното заключение – което, наред с езиковия анализ, е съдържало и правна квалификация на материалите – и не е определил точно кои части от видеата са проблематични и противоречащи на закона. ЕСПЧ също така се отнася критично към недопускането на жалбоподателките да участват в производството, засягащо блокирането на техен собствен интелектуален продукт", съобщават от БХК.

Останалите нарушения на конвенцията по случая са на забраната за нечовешко и унизително отнасяне, на гаранциите срещу прекомерно задържане под стража, както и на задължителното право на защита. Затова и ЕСПЧ присъжда на трите рускини общо 37 000 евро обезщетения. Русия трябва да поеме и 11 760 евро за разноски по делото. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано от Москва в тримесечен срок.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят