Пуск до май 2022 г. на газовата връзка планират България и Сърбия

Пуск до май 2022 г. на газовата връзка планират България и Сърбия

Декларация за пълната подкрепа на изграждането на газовата връзка между България и Сърбия и въвеждането ѝ в експлоатация до май 2022 г.  ще подпишат енергийните министри на двете държави в рамките на Срещата на върха ЕС – Западни Балкони на 17 май. Това реши правителството на редовното си заседание в сряда.

С декларацията двете страни ще поемат неотменим ангажимент за изпълнение на проекта. За целта ще бъде създадена съвместна работна група, която да контролира изграждането на интерконектора и в рамките на която да бъдат обсъждани и намирани решения на всички въпроси, съобщиха от правителствената пресслужба.

Това е поредният документ по реализацията на проекта, след като през януари 2017 г. двете страни се разбраха да подпишат меморандум за разбирателство, който да ускори строежа и да стане продължение на сключеното на 14 декември 2012  г. споразумение за самото изграждане на интерконектора. Подобна ускорителна декларация бе подписана и през май 2015 г.

Резултатът досега е приключил в края на 2015 г. първи етап от подготовката за реализацията на проекта за построяването на 60-километровото трасе на българска територия. То ще тръгва от Нови Искър край София през Перник до Калотина, за да се свърже със сръбския участък, който ще се реализира от "Сърбиягаз".

Планираният капацитет на газопровода е 1.8 млрд. куб. м годишно с възможност да стигне 5 млрд. куб. м.

Първата фаза на интерконектора бе финансирана от Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 г. За втората фаза на проекта за изграждането му бе предвидено директно отпускане на около 35 млн. евро по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. Тъй като връзката няма шанс да се постори дотогава, парите бе решено да се пренасочат към интерконектора с Гърция, но все още няма окончателон разрешение от Брюксел.

До края на 2015 г. за проектирането на българското трасе бяха изхарчени близо 3.5 млн. лв. Общата стойност на проекта за българската част от трасето е 92 642 361 лв. по данни на енергийното министерство от 2016 г..

На правителственото заседание е решено още за оператор на бъдещия газопровод на българска територия да бъде определена държавната компания "Булгартрансгаз", която също така ще реализира проекта. Досега изграждането на газоповода пряко се управляваше от Министерството на енергетиката. За да поеме газовият оператор газопровода, трябва одобрението на Еврокомисията.

С декларацията двете страни ще се ангажират да подкрепят изцяло изпълнението на проекта. Изграждането на интерконектора България-Сърбия е изцяло в унисон с приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС за свързаност на Западните Балкани. Проектът съдейства за преодоляване на предизвикателствата пред диверсификацията и засилване на сигурността на газовите доставки в региона, допълват от Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес