Пускаме инвеститори в АЕЦ "Белене" и срещу осигурен заем за строежа

Финансовият консултант за строежа на АЕЦ "Белене" подготвя листа с потенциалните инвеститори в евентуално публично-частно дружество, което ще управлява централата. Това стана ясно от доклада на финансовия консултант по проекта - "Делойт и Туш", представен на общественото обсъждане на бъдещата ядрена мощност, провело се в петък в София. В дискусията се включиха над 300 представители на неправителствени организации, депутати, експерти от министерството на енергетиката, на околната среда и на външните работи, както и представители на търговски дружества от енергийния сектор.

Седем са сценариите за финансиране на строежа на АЕЦ "Белене", съобразени с двата варианта за управление на проекта. Сценариите, подготвени от инженеринговия консултант "Парсънс", ще бъдат предложени в най-скоро време на кабинета. Енергийният министър Милко Ковачев обаче не пожела да уточни срок, в който ще поиска от Министерски съвет окончателно да реши за изграждането на новата атомна централа. Независими енергийни експерти допуснаха, че това ще стане предизборно, в началото на лятото.

Министерският съвет ще трябва да избира дали АЕЦ "Белене" ще е изцяло държавна или ще се управлява от публично-частно дружество, с ясно разпределен риск между партньорите.

Според Ксавие Делоран от "Делойт и Туш", ако се избере втория вариант, бъдещите участници в смесеното дружество може да влагат пряко капитали в строежа, но е възможно да бъдат допуснати в него и защото са осигурили външно кредитиране. Тепърва ще се водят преговори с евентуалните инвеститори. Според Делоран, те може да се включат в проекта не само заради бъдещите дивиденти от дейността на АЕЦ-а, но и заради ползите от дългосрочни договори, свързани с изграждането и оперирането на новата мощност.

От консултанта "Парсънс" обаче препоръчват доставките на свежо ядрено гориво да не се обвързват с договорите за участие в проекта на бъдещите инвеститори. Мотивът е, че пазарът на този енергиен ресурс е достатъчно голям, за да не се обвързва управляващото АЕЦ "Белене" дружество с конкретни сделки.

Нов екосигнал до прокуратурата за нарушение на обществените поръчки за АЕЦ "Белене"

Ново писмо до Главната прокуратура пратиха от Националното движение "Екогласност" във връзка в нарушения на Закона за обществените поръчки при проекта за строителството на АЕЦ "Белене", съобщиха в петък еколозите.

Тъй като писмото им от 8 декември 2004 г. е върнато с мотива, че липсва основание за намеса на прокуратурата по линията на административно-съдебния надзор, еколозите признават, че не са използвали точните юридически формулировки, за да сигнализират за корупция в случая с бъдещата ядрена централа. Сега те отново обръщат внимание на главния прокурор върху факта, че финансовият и техническият консултанти по проекта са избрани в нарушение на Закона за обществените поръчки.

още

От "Делойт и Туш" са изчислили, че възвръщаемостта на инвестициите на собствени капитали на участниците в дружеството ще е 4 на сто. За останалото финансиране тя ще зависи от продажната цена на произвежданата от "Белене" електроенергия, каза Делоран. Според предварителните разчети на НЕК, токът от новата АЕЦ ще струва около 3,5 евроцента на киловатчас.

Общата инвестиция се изчислява в рамките на 2 до 4 млрд. евро, в зависимост от сценариите за финансиране. Точният ѝ размер ще стане ясен, след като правителството избере конкретния проект за АЕЦ "Белене". Ако в него се предвиди използването на изградената вече инфраструктура и доставеното оборудване на площадката в Белене от 80-те години на миналия век, тогава той ще е по-евтин, сочат инженеринговите разчети. Инвестицията ще се изплати за 15-20 години, в зависимост от размера ѝ, според финансовите прогнози.

Според препоръките в доклада на техническия консултант "Парсънс" едно дружество трябва да притежава всички активи, формиращи собствеността на бъдещата атомна централа. Така ще се гарантират по-сигурно заемите по строителството. Самото изграждане на централата обаче трябва да стане чрез отделни проекти, за всеки от който да се сключва самостоятелен договор с изпълнителя. Един трябва да е той за ядрената установка, друг - за турбогенераторите и неядреното оборудване, и трети - за системите за контрол. Очаква се в най-скоро време да тръгнат търговете за доставчиците, каза Милко Ковачев.

Изпълнителният директор на Главното управление на проекта Красимир Николов допълни, че НЕК подготвя документи за кандидатстване пред Агенцията за ядрено регулиране за лиценз за площадката на АЕЦ "Белене". От Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) ще е нужно разрешение за експлоатация, когато централата бъде готова за пуск. Лиценз за изграждането от ДКЕР ще е нужен, само ако се сключват дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от АЕЦ "Белене". Енергийният министър обаче заяви, че такива не се предвиждат.

Милко Ковачев посочи няколко причини за нуждата на страната ни от нова ядрена мощност.

Според прогнозите на енергийното министерство, след 2015 година в страната ни потреблението на електроенергията ще расте средногодишно с 2 %, като същевременно има сериозни перспективи за продажби на европейския пазар.

На второ място той открои, че без чистата ядрена енергия България няма да може да изпълни ангажиментите си по Протокола от Киото за намаляване на въглеродните емисии в атмосферата. След извеждането от експлоатация на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй" в края на 2006 г. и без АЕЦ "Белене", съотношението между производството от АЕЦ и от термичните централи рязко се променя и след 2010 г. България ще надвиши квотата си от вредни емисии с 155 мегатона въглероден двуокис, 213 килотона азотни окиси и 110 килотона прах.

Освен това, след 2008 г. на нашата страна и на други държави от региона, чиито електроцентрали са на възраст над 20 години, ще се наложи да извеждат от експлоатация производства, които не отговарят на екоизискванията, а привеждането им по стандартите ще струва прекалено много и съответно ще оскъпи тока. Така че България след 2020 г. ще има нужда от нови 2000-2600 мегавата инсталирана мощност, каза Ковачев. Когато тя е ядрена, се диверсифицират доставките на горива и не сме зависими от цената на петрола, обясни министърът. По думите му дори и 100 процента да поскъпне свежото ядрено гориво, отражението на скока върху цената на електроенергията ще е около 6 на сто.

Зад проекта за строеж на централата застанаха, освен експертите от енергийното и еко- министерствата, финансовият и техническият консултанти, но и някои неправителствени организация и граждански сдружения, които оцениха проекта като икономически и екологично ефективен. От Националното сдружение "Екогласност" обаче обвиниха правителството в непрозрачност при придвижването на проекта.

По техните думи финансовият консултант "Делойт и Туш", който бе избран на 13 декември 2004 г. за такъв, е имал сключен договор за изготвянето на модела на финансиране още от април 2004 г., а самият доклад с предложенията бил готов още през септември 2004 г.

Всички становища по проекта от общественото обсъждане ще бъдат приложени към документацията, която ще се внесе за разглеждане в Министерски съвет, заедно с доклада с предложението за вземане на решение по същество за строежа на АЕЦ "Белене", обеща Милко Ковачев.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?