Пускат от липсващите лекарства в аптеките

МЗ, фармацевти и лекари с призив, че самолечението е опасно

Пускат от липсващите лекарства в аптеките

Дистрибутори ще пуснат допълнителни количества в аптеките от липсващите в последните дни антитромботични медикаменти, с които се лекуват жени с проблемна бременност. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в сряда след среща с представители на фармацевти и дистрибутори. В последните седмици това и други лекарства са обект на масово изкупуване от аптечната мрежа, тъй като присъстват в терапевтичните схеми за лечение на пациенти с коронавирус. Затова министърът и фармацевтите призоваха хората да се успокоят и да спрат да изкупуват непредписани специално за тях лекарства, като разясниха и какви са рисковете от това поведение. Към призива им по-рано се присъедини и Българският лекарски съюз, който предупреди, че самолечението е изключително опасно.

Ангелов увери, че в настоящия момент на национално ниво няма недостиг на нито един медикамент, който се използва в терапевтичните схеми за Covid-19. Той съобщи, че от днес търговците на едро ще разпространят в аптеки в цялата страна допълнителни количетсва от антитромботичните средства (нискомолекулярни хепарини). Бременните жени, на които тези лекарства са предписани, трябва да отидат в аптеките с рецепта и документ от генетично изследване, за да не се злоупотребява с наличните количества. До края на деня на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще бъде качен списък с всички аптеки, в които лекарствата ще бъдат налични, както и телефони за връзка с търговците на едро.

От ИАЛ увериха, че проверките им досега по складовете на търговците на едро показват, че недостиг на тези продукти няма. Защо по складовете има, а в аптеките не, било въпрос на търговски взаимоотношения.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова посочи, че заради липсата на система за проследяване на недостига на медикаменти в момента ИАЛ трудно може да установи наличието на недостиг.

Ангелов и Сербезова призоваха хората да не се самолекуват с антибиотици, тъй като това е опасно, води до недостиг по аптеките и задълбочава проблема с антибиотичната резистентност. (Повече за проблема с липсващите медикаменти и антибиотичната резистентност можете да прочетете ТУК и ТУК).

"Това, което наблюдаваме е изключително притеснително. Българските граждани, водени от нерационални решения изкупуват масово лекарства", каза Ангелов.

Той посочи, че в страната има достатъчно количества антибиотик азитромицин в 12 разновидности. Аделина Любенова от един от големите дистрибутори "Стинг" съобщи, че само за ден са пуснали към аптеките 24 000 опаковки азитромицин. Проф. Сербезова призова лекарите да предписват генерично лекарства, а не конкретни търговски наименования, тъй като замяна в аптеката не може да се прави и пациентите трябва да бъдат връщани за смяна на предписанието.

Министърът увери, че антибиотици, дексаметазон и други лекарства, използвани за лечението на коронавирус, са налични в болниците и лечението на хората с тях в болнични условия е подсигурено. Лечението в домашни условия трябва да става само по индивидуално предписание от личния лекар, заяви той.

Ангелов даде пример, че приемането на дексаметазон през устата в началото на заболяването е изключително опасно, защото намалява имунитета на хората.  

БЛС: Самолечението е изключително опасно

По-рано от  Българския лекарски съюз (БЛС) също излязоха с позиция, че самолечението е изключително опасно. Поводът - зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове, написани от лекари и представящи се за такива, в които се съдържат конкретни терапевтични схеми за домашно лечение на симптоми на Covid-19 или на положителни на Covid-19 пациенти от Българския лекарски съюз (БЛС) излязоха с позиция, че самолечението е изключително опасно.

"Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръх натрупване в организма. Част от препоръчваните лекарства, могат да причинят внезапно и остро кървене в организма. Сред препоръчваните медикаменти има откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки", предупреждават от съсловната лекарска организация.

Оттам предупреждават, че протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки и те са предназначени за квалифицирани медицински лица, които съобразяват индивидуалното състояние на пациента и не могат да служат за самолечение.

"Срещаната повторяваемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното  състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички", посочват още от БЛС. Предупреждават също, че отпуснатото на близък лекарство не трябва  да се взема без консултация с лекар.

"Призоваваме гражданите при симптоми да се обърнат към личния си лекар, който ще им назначи индивидуална терапия. Нека да бъдем отговорни и да не се доверяваме на публикации, които ни "лекуват". Самолечението е опасно!", се казва в позицията. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус