Пускат поръчката за проектиране на тунела през Кресненското дефиле

Министър Лиляна Павлова (третата от дясно наляво)

Обществена поръчка за проектиране на тунела през Креснеското дефиле, който ще бъде един от най-дългите в Европа, предстои да бъде пусната скоро, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в понеделник.

Прогнозната дължина на съоръжението е над 13 км, като тунелът е от участъка на магистрала “Струма” от Благоевград до Сандански. Строителството му е планирано след 2014 г. със средства по оперативна програма “Транспорт”. Прогнозната му стойност се оценява на около 1 млрд. лева.

По повод изграждането на тунелите през Креснеското дефиле и под връх Шипка министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова е на посещение в Швейцария. Тя е посетила тунелите Зоненберг и Ройспорт от обходния път Ситиринг Люцерн, които са основно рехабилитирани и предстои да бъдат пуснати до дни в експлоатация.

“Проектирането на тунелите е един от най-важните процеси при строителството им, тъй като трябва да отразят последните най-нови тенденции и изисквания за безопасност в сектора. Затова днешното посещение е от изключително значение за нас, за да можем да заложим обективни изисквания в документацията”, коментира министър Павлова, цитира от пресслужбата на министерството си.

Безопасността на придвижване и бърза евакуация на пътуващите в случай на инцидент в тунела са водещите изисквания при проектирането и изграждането им. Това е станало ясно от представянето на рехабилитираните тунели от мениджърите на “АСТРА”, компанията изпълнител на обекта.

Всяка тръба на тунелите е с по три ленти в едната посока, като на всеки 100 метра има авариен изход, шумоизолационна стая за бърза връзка с телефон на полицията и бърза помощ, изключително мощна и надеждна вентилационна система за отвеждане на изгорелите газове и противопожарна система за потушаване на огън.

Споделяне

Още от Бизнес