Пуснаха Минчо Спасов от ареста, повдигнаха му обвинение за хулиганство

Пуснаха Минчо Спасов от ареста, повдигнаха му обвинение за хулиганство

Бившият депутат Минчо Спасов е бил освободен от ареста с обвинение за хулигански действия и срещу гаранция в размер на 1 500 лв. Той бе задържан във вторник заради протестната акция, при която метрото беше спряно за кратко.

"Едно такова действие застрашава живота и здравето на гражданите, като се има предвид, че като се изключи електрозахранването, има данни, че една мотриса е останала навътре в тунела. Това при всички положения може да всее страх и паника за пътуващите в станциите на метрото", каза директорът на СДВР Георги Хаджиев по време на брифинг във вторник сутринта.

По-рано се разбра, че адвокатите на Спасов са констатирали редица процесуални нарушения, които са описани надлежно.

В понеделник по обед се разбра, че протестиращи срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев блокирали за кратко метрото в посока "Младост". За тази акция освен Минчо Спасов е бил задържан и Светослав Трайков. От СДВР съобщиха, че видеозаписи от камерите на метростанция "Софийски университет" свързват Спасов със спирането на метрото. В изключването на захранването е участвал и трети човек, но полицията още не е установила кой е той. 

"Двамата не дават обяснения, бих питал обществото и медиите дали одобряват една такава постъпка. За нас е без значение дали признават или не, ние сме доказали авторството", каза Хаджиев.

След съобщението за задържането, пред Първо районно управление се събра група от протестиращи. Те настояваха Спасов да бъде освободен и временно блокираха движението по бул. "Шипченски проход".

На място беше и Татяна Дончева, която е негов адвокат. "Събират се колеги адвокати и мислим да направим една адвокатска защита от много, много адвокати, които не може да побере помещението в районното", каза тя. На място беше и бившият омбудсман Мая Манолова, както и адвокат Емил Георгиев.

Известно време адвокатите не бяха допускани до клиента Спасов. "Това правителство така тръгна, така си кара 10 години и така ще си отиде – с пълно пренебрежение към всякакъв закон. Задължението да бъде допуснат адвокат си остава и то е грубо нарушено. Ние дори не знаем това, което е публикувано каква връзка има с живия живот", каза Дончева пред бТВ.

Спасов и Дончева бяха кандидат-президентска двойка през 2016, като и двамата са известни с критиките си към управляващите и прокуратурата. 

Преди три дни Спасов коментира пред бТВ, че хората искат оставката на Иван Гешев, защото са с нулево доверие в прокуратурата и там действа организирана престъпна група (ОПГ) за завземане на бизнеси и тормозене на хората.

Споделяне

Още от България