Пусната е пощенска марка за 100-годишния юбилей на ФК Левски

Това е второто издаване на марка, посветена на юбилей на ФК Левски, сн. БГНЕС

Пощенска марка, посветена на 100 години от създаването на футболен клуб Левски, беше валидирана от транспортния министър Данаил Папазов в петък.

 

Така "Българския пощи" за втори път отбелязват юбилей на синия отбор, след като през 1964 г. също са били пуснати марки в чест на 50-годишнината на тима, който става първият български футболен клуб с филателно издание. По-късно на пощенски марки няколко пъти е изобразяван и легендарният нападател на Левски Георги Аспарухов – Гунди, както и българския национален отбор. През 2013 г. пък пощите пуснаха филателни издания, посветени на стогодишните юбилеи на варненския тим Черно море и на столичния Славия.

 

Очаква се по-късно тази година за баланс сред феновете да бъде пусната пощенска марка, посветена на 65-годишнината от създаването на другия футболен гранд у нас ЦСКА. За червените това също ще е втора марка, след като през 2008 г. бе отпечатано издание за 60-годишнината. Година по-късно бе валидирана марка и за 80-годишнината на “Локомотив” (София).

 

В продължение на 25 години, Левски е бил свързан с Българските пощи и това е бил и отборът на пощенци, заяви по време на церемонията министър Папазов.

 

Новата пощенска марка за футболния отбор изобразява състава на тима от 1933 г., извоювал първата шампионска титла на отбора,, посочи Папазов. На церемонията по валидирането присъстваха изпълнителния директор на Левски Константин Баджеков, депутати, филателисти и футболни фенове.

 

Художествен автор на изданието е Людмил Веселинов, по чийто проект са отпечатани и марките на Черно море с тима от 1925 г. и Славия с отбора си от 1943 г., който печели за седми път титлата и за пети път Царската купа, чийто вечен притежател са белите.

 

Марката по случай столетието на Левски се отпечатва в тираж 20 000 броя. Веднага след валидирането фенове се наредиха да се сдобият с ценните хартийки.

Споделяне

Още от Спорт