Пуснати са двама от заподозрените за убийството на Политковская

Пуснати са двама от заподозрените за убийството на Политковская

Генералната прокуратура на Русия е освободила двама от заподозрените за убийството на журналистката Анна Политковская, съобщи в четвъртък РИА Новости, цитирайки свой източник от прокуратурата.

Става въпрос за Олег Алимов, който е бил сътрудник на оперативно-издирвателното управление на Главното управление на вътрешните работи в Москва в подразделението за външно наблюдение. Другият освободен е Алексей Беркин, който известно време е бил милиционер, а след уволнението си от органите на реда е работил в частна охранителна фирма.

Следствието е показало, че те са можели да снабдят предполагаемите убийци на Политковская с информация за нейното придвижване, както и със записи от нейните телефонни разговори, а също така и да осъществят оперативно прикритие на престъпниците.

"Коммерсант" пък отбелязва, че в най-близко време на свобода може да излязат още от фигурантите по делото. Например за обявения за издирване бивш майор от московското Управление за борба с организираната престъпност Сергей Хаджикурбанов стана ясно, че има алиби,тъй като в деня на убийството на Политковская е бил в затвора.

По-рано следствието заяви, че убийците на журналистката са сведени до Алимов и подполковника от Федералната служба за сигурност  Павел Рягузов. Според изданието обаче причина за ареста на Рягузов е негов конфликт с ръководството на ведомството

По делото за убийството на Политковская в началото на седмицата бяха арестувани десет души, сред които четирима чеченци – братята я Тамерлан, Джабраил и Ибрагим Махмудови, и Ахмед Исаев. След освобождаването на Беркин и Алимов под стража остават Дмитрий Лебедев, Дмитрий Грачев и Павел Рягузов.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?