Пуснато е движението по горелия мост на "Струма", боклуците край него остават

Пътната агенция ще си търсиш вложените 1.8 млн. лв. от собственика на "Феникс Дупница"

Около 15 часа в събота е възстановено движението за всички превозни средства по ремонтирания мост при 62-ри километър на магистрала "Струма". Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Мостовото съоръжение беше сериозно повредено при пожара на 13 август, предизвикан от струпани под него тонове отпадъци. Сега под моста няма боклуци, но на няколко метра от него се виждат много струпани отпадъци.

Ремонтно-възстановителните дейности на моста са завършили близо месец по-рано от предвиденото, твърдят от АПИ.

По този начин е осигурено нормалното преминаване в засегнатия участък край Дупница преди откриването на ски сезона в Банско и предстоящите коледни празници.

Неотложният ремонт на съоръжението започна около месец след пожара, след изготвянето на проект за реконструкция на моста.

Сега са възстановени засегнатите 17 колони, 2 ригела и 3 крайни греди.

За да се укрепи конструкцията на съоръжението е отстранен до здраво компрометираният от високата температура бетон на засегнатите стълбове и е положен торкретбетон (пръскан бетон).

Изградени са нови бетонови кожуси на пострадалите елементи.

Ремонтирани са отводнителите и засегнатите лагери, подменена е дилатационната фуга на моста. Възстановени са тротоарни блокове.

Ремонтът е изпълнен от строителя на съоръжението "ГБС - Инфраструктурно строителство"АД срещу близо 1.8 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор е на "Пътинвест инженеринг" АД за 60 000 лв. с ДДС.


Веднага след пожара пътната агенция внесе сигнал в Районната прокуратура в Дупница срещу собственика на предприятието "Феникс Дупница" ООД, направил нерегламентираното сметище предизвикало пожара.

След завършване на аварийно-възстановителните дейности, агенцията ще предяви иск към него за възстановяване на сумите, вложени в ремонта на съоръжението, е посочено в съобщението на АПИ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?