Путин: Антикорупционните органи в страни от Източна Европа са манипулация на Запада

Путин: Антикорупционните органи в страни от Източна Европа са манипулация на Запада

Русия никога няма да позволи създаването на структури, подобни на "т.нар. антикорупционни комисии", каквито съществуват в страни от Източна Европа, заяви руският президент Владимир Путин пред колегията на руската Главна прокуратура.

"Някои страни, претендиращи за глобално лидерство, а ако трябва да сме по-точни, претендиращи за глобално господство, започнаха да внедряват практиката на създаване на т.нар. антикорупционни комисии- паралелни органи на властта, които по-често се използват не за това, за което са създадени, а с цел манипулации във вътрешнополитическата сфера. Русия, разбира се, никога няма да позволи подобно нещо тук, но в някои страни такива структури вече са създадени, в източноевропейски", заяви Путин, цитиран от румънски медии, които се позовават на пресслужбата на Кремъл.

Руският президент е говорил пред прокурорите миналата седмица. По същото време в София гостува ръководителската на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши, поканена на конференция на Върховния касационен съд.

Според Путин, за да се обезпечат интересите на гражданите и държавата, руските прокурори е най-важно да бъдат "кристално честни и ефективни в борбата с корупцията и в борбата с нарушенията на закона в най-широкия смисъл на думата".

В последните години бяха създадени независими антикорупционни агенции в страни като Румъния, Украйна и др.

През април 2015 г. в Украйна бе формирано Национално антокурпицонно бюро (НАБ) начело с 35-годишния юрист Артем Сайтник и на следващия месец бе проведен конкурс за попълване на бюрото със 100 разследващи. Създадена беше и специализирана антикорупционна прокуратура.

В края на 2016 г. НАБ отчете, че е възстановило на държавата над 100 млн. гривни и е предотвратило кражбата на на около 500 млн. Според официална информация, към края на м.г. разследващите от антикорупционното бюро заедно със специализираната прокуратура към главния прокурор, са разследвали било 280 случая, от които 40 вече са дадени на съд и за 10 вече са произнесени присъди.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?