Путин: Багдад е в голяма степен отговорен за кризата

Отговорността за иракската криза пада "в голяма степен" върху Багдад, заяви руският президент Владимир Путин, предаде АФП. В същото време той припомни, че работата на международните оръжейни инспектори трябва да бъде доведена докрай.

"Ние сме съгласни с мнението, че отговорността за кризата пада в голяма степен върху Ирак, и постоянно оказваме натиск върху Багдад", подчерта Путин на съвместна пресконференция с италианския премиер Силвио Берлускони след срещата им в президентската резиденция Завидово, посочва АФП.

"Инспекторите по разоръжаването играят ключова роля, те трябва да завършат своето разследване и да представят заключенията си пред Съвета за сигурност на ООН", каза Путин. Засега втора резолюция на ООН не е необходима, но ние не я изключваме, добави руският президент.

Руският президент Владимир Путин изрази днес надежда, че иракският проблем ще бъде решен по мирен път. До използването на сила трябва да се прибегне само в краен случай, добави той.

Изявленията бяха направени след срещата му в резиденция Завидово с италианския премиер Силвио Берлускони, който е на работно посещение в Москва, предаде ИТАР-ТАСС. В началото на разговорите Берлускони посочи, че иска да информира руския президент за неотдавнашните си срещи с ръководителите на Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия и Гърция.

След срещата италианският премиер изтъкна общата позиция на двете страни да обединят усилията си в борбата срещу международния тероризъм.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?