Путин: Чистките на Сталин са "мрачна страница", но не е виновен за Втората световна война

Путин: Чистките на Сталин са "мрачна страница", но не е виновен за Втората световна война

Руският президент Владимир Путин отхвърли твърденията, че нацистка Германия и СССР споделят отговорността за започването на Втората световна война, съобщи Асошиейтед прес.

Две седмици след като Германия нахлу в Полша на 1 септември 1939 г., СССР нахлу също в тази страна от изток, като Хитлер и Сталин разделиха Полша и балтийските страни въз основа на таен протокол.

Руски представители твърдят, че Москва е била принудена да действа така заради неуспеха на Запада да се противопостави на агресията на Хитлер.

Пред делегатите на международния дискусионен клуб "Валдай" в Сочи Путин каза, че чистките на Сталин бележат "мрачна страница" в историята на Русия. Но той отхвърли идеята, че Сталин споделя отговорността за започването на Втората световна война, наричайки я "връх на цинизма".

Путин също така подчерта решаващата роля, която СССР е изиграл в разгрома на нацистите.

Анкетата на независимата социологическа агенция "Левада център", проведена по-рано тази година, показа, че мнозинство от руснаците имат положително отношение към съветския диктатор Сталин.
Общо 51% от участниците в проучване са обявили, че се отнасят към Сталин с "уважение", "адмирация" или "симпатия".

Тези резултати на одобрение към диктатора са най-високите за последните 20 години.

Само 9% са изразили "неприязън" или "омраза" към Сталин, а 26 процента са отговорили, че той им е безразличен.

Сталин бе начело на Съветския съюз три десетилетия до смъртта си през 1953 г. При неговото управление в края на 1930-те години бяха извършени "Големите чистки" с репресии, интернирания и масови екзекуции.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят