Путин даде украински имена на военни части, за Киев това е "маркиране" на чужди територии

Путин даде украински имена на военни части, за Киев това е "маркиране" на чужди територии

Решението на руския президент Владимир Путин да даде украински имена на руски военни части е "ясен сигнал за света", че той няма да спре в Донбас и Крим и ще продължи с претенциите си към земите на други народи, с които Русия няма нищо общо.

Това написа на страницата си във "Фейсбук" началникът на Генералния щаб на украинските въоръжени сили ген. Виктор Муженко. Според него преименуването на някои руски военни части на градове на Украйна е "маркировка" на украинските земи и претенции към тях, смята още ген.Муженко.

В понеделник Владимир Путин даде почетни наименования на 11 части от руската армия, като три от тях носят имената на украинските градове - Житомир, Лвов и Нижин. Указите на руския държавен глава бяха публикувани на официалната страница за правна информация, пише електронното издание "Рамблер".

Така 6-ти танков полк става "Лвовски", 68-и танков полк - "Житомиро-Берлински"  и 163-ти танков полк - "Нижински".

Някои части са наречени и на беларуски градове -  90-та гвардейска Витебско-Новгородска танкова дивизия, 856-ти гвардейски артилерийски Кобрински полк и 102-ри моторизиран Слонимско-Померански полк.

Също така се появяват 400 Трансилвански артилерийски полк, 381-и Варшавски артилерийски полк и т.н.

Неотдавна Путин заяви, че за руската армия е необходимо да съживи имената на най-известните военни части от миналото, включително Перображенски и Симеоновски полкове, които получиха тези имена още през 2013 г., припомня "Рамблер". Година по-късно Русия анексира Крим.

Според шефа на украинския Генералния щаб Виктор Муженко с това решение руснаците "продължават с дългата си традиция да откраднат нечия друга история и слава".

Това са претенции към земята на други народи, с които Русия няма нищо общо, смята Муженко.

"Това е ясен сигнал към нас и света, че агресорът няма да се спре в Донбас и Крим. Целта също така е мобилизация на проруските сили в Украйна", пише шефът на украинския Генерален щаб.

Според него традициите на съвременната руска армия са странна смесица от руско-империалистически и съветски митове.

Споделяне

Още от Европа