Путин е готов да обърне нова страница на приятелство със САЩ

Путин е готов да обърне нова страница на приятелство със САЩ

“Русия е готова да обърне нова страница и да развива приятелски отношения със САЩ“, обяви руският президент Владимир Путин след края на срещата на лидерите на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Той постави няколко условия за това. Русия и САЩ да решат старите проблеми в областта на сигурността, включително за договорите за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ) и за ракетите със среден и малък обсег.

Той определи разговорите с американския си колега Доналд Тръмп като приятни и добронамерени, но изрази съжаление за недостатъчното време за обсъждане на целия комплекс от руско-американските отношения, предаде руската държавна агенция ТАСС.

Путин и Тръмп проведоха кратка среща във Виетнам, на която успяха да приемат съвместно изявление за Сирия. С него бе потвърдена важността на наличието на зони на деескалация на напрежението в Сиртия. В изявлението се припомня ангажимента на САЩ и Русия за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия и се призовава за увеличение на хуманитарната помощ за азиатската държава. Москва и Вашингтон смятат, че кризата в страната няма военно решение, но декларират решимост за ликвидиране на “Ислямска държава“.

Сирия и споразуменията за разоръжаване очаквано не бяха единствените теми за разговор. Путин критикува действията на САЩ срещу руската държавна телевизия “Russia today“. Телевизията има срок до понеделник да се регистрира като чуждестранен агент или ще бъде закрита. Медията е заподозряна за сериозна намеса в президентските избори в САЩ.

Според Путин действията на САЩ са посегателство над свободата на словото. Той заяви, че отговорът на Москва ще бъде огледален.

"Атаката срещу наши медии в САЩ е атака срещу свободата на словото, без всякакво съмнение, и ние сме разочаровани от това. Това, което се обсъжда в момента в Държавната дума (долната камара на парламента), може да е малко рязко, но това е естествено", подчерта Путин по повод с обсъжданите ответни мерки на действията.

Той каза, че едва в петък е чул информацията за връзките на негови роднини с администрацията на САЩ и ги определи като "бълнуване".  В  скандала “Парадайз пейпърс“ се оказа замесен и министърът на външната търговия на САЩ Уилбър Рос, който е инвестирал пари в компанията “Навигейтър холдингс“, печелеща от транспорт на нефт и газ на руската компания “Сибур“. Един от собствениците на руската компания е Кирил Шамалов, който е зет на президента Владимир Путин.

Путин пак определи като абсурдни обвиненията за руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година, а Тръмп пак каза, че му вярва.

За договора СТАРТ-3 Путин отбеляза: "Когато се сключваше този договор аз не бях президент на Русия и президентът Тръмп не участваше в подготовката на този документ, но той съществува" и някои въпроси трябва да бъдат обсъдени. Другият проблем е, че чуваме упреци от някои партньори от САЩ, че Русия била нарушавала договора. Но тогава трябва да се покаже къде точно го нарушаваме".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?