Путин е готов за среща с Доналд Тръмп, но подготовка още не е започнала

Путин е готов за среща с Доналд Тръмп, но подготовка още не е започнала
Руският президент Владимир Путин е готов да разговаря с американския си колега Доналд Тръмп. Това заяви първият дипломат на Русия Сергей Лавров, но уточни, че засега не се подготвя подобна среща на върха, съобщи Франс прес.
 
"Президентът Путин е готов за такава среща", каза Лавров в интервю за РИА Новости, но веднага уточни, че подготовката още не е започнала.
 
"Но ако това стане, веднага щом има някакво развитие, със сигурност ще ви разкажем", увери той.
 
По-рано Путин и Тръмп се разбраха в телефонен разговор за евентуална среща и Белият дом заяви, че може би тя ще е във Вашингтон.
 
"Ще обърна внимание, че Доналд Тръмп вече след телефонния разговор няколко пъти и в туитове, и на живо каза, че трябва да се решават въпросите с Русия, че искаме да имаме с Русия добри отношения, това е по-добре, отколкото да нямаме добри отношения, и само един глупец може да мисли иначе. Чуваме и това", добави Лавров пред РИА Новости.
 
Русия очаква предложението на Тръмп за среща с Путин да бъде конкретизирано, допълни той.
 
Това предложение бе отправено през март, но оттогава нещата не са напреднали, имайки предвид напрежението по повод случая Скрипал и предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума.
 
Стопроцентово е сигурно, че Владимир Путин и Доналд Тръмп, както и военните от двете страни, няма да допуснат военна конфронтация - "те все пак са лидери, избрани от своите народи, те отговарят пред тези народи за мира и спокойствието", подчерта Сергей Лавров пред РИА Новости.
Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?