Путин е решен да подкопае Меркел в Европа*

Путин и Меркел.

Руската пропагандна машина - която работеше на пълна пара срещу членове на украинското правителство по време на кризата в Украйна, като ги наричаше "фашисти" и "антисемити", сега отново е на пълни обороти. Този път мишената е Германия, която някога бе смятана за най-близкия съюзник на Русия в Европа.

Откакто канцлерът Ангела Меркел обяви намерението си да позволи на сирийските бежанци да влязат във федералната република, руските медии съобщават за всеки ход на опозицията, която се оформя в консервативния ѝ блок, както и сред определени сегменти от германската общественост по отношение на политиката ѝ на отворени врати към бежанците.

Но през последните дни руските държавни медии, към които се присъедини и не кой да е, а Сергей Лавров, руският външен министър, възприеха нов курс.

Те се прицелват към живеещата в Германия общност от 1.2 милиона етнически руснаци, за да критикуват политическите действия на Меркел и да подкрепят тези, които недвусмислено се противопоставят на приема на бежанци във федералната република. Общността е известна с консервативните си, ако не и ксенофобски възгледи, както се видя на демонстрациите на германското антиислямско движение ПЕГИДА, в които участват етнически руснаци.

Сега Русия е вероятно използва рускоезичната общност в Германия, за да създаде още по-голяма съпротива срещу Меркел, подобно на начина, по който тя опитва да инструментализира руските етнически общности в балтийските държави.

Меркел е лесна мишена, със сигурност за много от живеещите в Германия руснаци и за руснаците у дома. За изненада и за яд на Кремъл Меркел успя да задържи Европейския съюз единен по въпроса за поддържането на санкциите срещу Русия, след като тя анексира Крим през март 2014 г. и впоследствие нахлу в Източна Украйна.

Но руският президент Владимир Путин може да бъде спокоен, като гледа как бежанската криза раздели и отслаби Европа, и ден след ден прави живота на Меркел все по-труден.

Това може би обяснява защо руските медии са се прицелили в случая с Лиза, 13-годишната дъщеря на руско имигрантско семейство. Иван Благой, кореспондент на руската държавна телевизия Първи канал съобщи, че момичето е било в неизвестност в продължение на 30 часа и е било изнасилено от "приличащи на южняци" кандидати за убежище. Репортажът придоби огромна популярност във Фейсбук.

В последно време в няколко германски града имаше протести на етнически руснаци. Над 700 от тях се събраха пред сградата на канцлерството в Берлин на 24 януари, като държаха транспаранти с искания за защита за дъщерите им. Те обвиниха полицията в потулване на случая и в политическа коректност спрямо бежанците, и фактически повториха отправените срещу полицията обвинения по време на новогодишните празненства в Кьолн и други германски градове, където банди северноафрикански мъже извършиха сексуални посегателства срещу жени.

Берлинската полиция заяви, че момичето нито е било отвличано, нито е било изнасилвано. Подробностите все още са неясни. Срещу Благой бе подадено оплакване в полицията за подстрекателство.

Това не спря Лавров да предприеме решителна атака. "Ясно е, че решението на Лиза да изчезне за 30 часа не е било точно доброволно", заяви руският външен министър на пресконференция в Москва във вторник.

След това, като постави под съмнение честността на германската полиция и разследващи органи, той добави: "Надявам се тези въпроси да не бъдат заметени под килима, като се повтори ситуацията, при която изчезването на руско момиче в Германия бе потулено... Истината и справедливостта трябва да надделеят тук."

Това предизвика остра реакция от страна на германското канцлерство, външното министерство и правителството. Щефен Зайберт, говорителят на кабинета, каза, че "няма причина, всъщност дори е недопустимо, този случай да се използва за политически цели".

Франк-Валтер Щайнмайер, германският външен министър, бе необичайно критичен към руския си колега. Случаят не трябва да бъде използван "за политическа пропаганда, както и за да разпалва и влияе на и без това сложния дебат за миграцията в Германия", заяви той.

Норберт Рьотген, председателят на парламентарната Комисия по външни работи, бе дори още по-критичен. "Манипулациите и неистините са обичайни методи в пропагандата, която руското ръководство използва", посочи той. "Случаят показва, че вътрешните въпроси за властта в Русия изглежда са по-важни от отношенията с другите страни".

Но става дума за нещо повече. Тук става дума за това, че Русия използва пропагандата, за да отслаби общите позиции на ЕС, а оттам и самия съюз. Имаше многобройни съобщения за това как Русия е финансирала крайнодесни движения и партии, които са евроскептични и отправят предизвикателство към основните ценности на Европа за човешки права, достойнство и свобода на медиите.

Лавров отрече, че Русия иска да види ЕС отслабен. "Не сме заинтересовани да видим ЕС отслабен или разединен", каза той на пресконференцията. "Заинтересовани сме от единен и силен Европейски съюз, партньор, с когото да работим комфортно по икономическите и другите въпроси", добави той.

------
* Материалът се е появил за пръв път на сайта на "Карнеги-Европа" - бел. на "Нюзуик"
** Джуди Демпси е непостоянен сътрудник на "Карнеги-Европа", както и главен редактор на секцията ѝ "Стратегическа Европа" - бел. на "Нюзуик"

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят