Путин: Европа не трябва да се бои от стремежите на Русия

Путин: Европа не трябва да се бои от стремежите на Русия

Британският вестник "Файненшъл таймс" публикува обширна статия на руския президент Владимир Путин, озаглавена "Европа няма повод да се бои от стремежите на Русия”, която излиза малко преди срещата на върха ЕС - Русия на 24 ноември.

Руският държавен глава коментира, че преди срещата във финландската столица иска да определи “стратегическите аспекти” на сътрудничеството между ЕС и Русия.

Той изтъква, че бъдещите им взаимоотношения “зависят предимно от промените в ЕС”.

Коментарите на Путин идват в разгара на търговския спор по повод руското ембарго срещу вноса на месо от Полша и заплахата от забрана на внос на храни от ЕС заради членството на България и Румъния от януари.

"Не можем да отворим нова страница в руско-европейските отношения, ако се поддаваме на страховете от взаимна зависимост", пише Владимир Путин, като допълва,че миналото не трябва да се използва като основание за разделение между ЕС и Русия.

"Тези, които казват, че има опасност Европа да стане зависима от Русия, разглеждат отношенията между Русия и ЕС в черно-бели краски и се опитват да ги вкарат в остарелия стереотип "приятел или враг".

Тези стереотипи нямат почни нищо общо с реалността, но както и в миналото влияят на политическото мислене и практика в Европа и могат да създадат нови водораздели на континента, предупреждава руският президент.

По думите на Путин главната задача на Русия и ЕС е създаването на общо икономическо пространство, предоставяне на гаранции за свободно придвижване на гражданите, защита на бизнеса и развитие на културните и научните контакти.

Според Путин ЕС и Москва трябва да обединят усилията си, за да изградят общо бъдеще като партньори и съюзници. “Русия е готова да работи за това и се надявам, че конструктивният подход ще вземе превес и в ЕС", казва той.

Според него Русия е “естествен член на европейското семейство по дух, история и култура”. Няма такива области, в които не бихме развивали стратегическо партньорство, “основано на общи цели и ценности”, се казва в материала.

Путин подчертава, че срещата в Хелзинки трябва да даде старта на преговорния процес за сключване на ново споразумение между Русия и ЕС в областта на енергетиката, търговията и човешките права.

През ноември 2007 г. изтича срока на десетгодишното Споразумение за партньорство и сътрудничество между ЕС и Русия.

Поради отказа на Москва да ратифицира Енергийната харта, ЕС смята да заложи в новото споразумение принципни положения от хартата.

Полша настоява ЕС да прояви твърда позиция спрямо Москва, за да подсигури руските доставки на газ за Европа. Като една от страните, която до голяма степен зависи от Русия, Полша се чувства застрашена от проекта на “Газпром” за доставка на газ за Германия, който заобикаля Полша.

 

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?