Путин готов да стане премиер след изборите

Путин готов да стане премиер след изборите

Руският президент Владимир Путин каза, че ще стане министър-председател, ако избраният от него приемник Дмитрий Медведев спечели президентските избори през март.

Путин съобщи това в понеделник на конференцията на партия „Единна Русия“, която спечели с огромно мнозинство парламентарните избори през декември.

Медведев, който бе номиниран от „Единна Русия“ и още три про-кремълски партии, се очаква да спечели президентските избори, основно заради популярността на Путин, който ще запази доминиращата си позиция в управлението на страната и след като отстъпи президентския пост.

„Ако гражданите на Русия се доверят на Дмитрий Медведев и го изберат за президент на страната, аз ще съм готов да оглавя правителството“, заяви Путин пред делегатите на „Единна Русия“.

Той добави, че ако стане премиер, няма да се опитва да преразпределя властта между държавния и правителствения глава.

За пръв път Путин реагира официално на идеята да поеме премиерския пост, след като се оттегли от президентския. С тези думи Путин на практика гарантира избирането на 42-годишния Медведев на президентските избори, насрочени за 2 март, отбелязва АП.

Медведев вече обеща да спазва политиката, развивана при управлението на Путин.

Миналата седмица той каза, че иска ползите от икономическия растеж да достигнат до всички прослойки на руското общество.

Медведев е бивш адвокат, който бе мениджър на изборната кампания на Путин през 2000 г. Сега той е председател на държавната компания „Газпром“.

Като първи вицепремиер в правителството той отговаря за националните програми в областта на здравеопазването, жилижната политика, образованието.

Русия регистрира голям икономически растеж благодарение на стремтелно растящите цени на петрола.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?