Путин готов да включи Гърция в "Турски поток"

Можело и да се доставя руски газ по Трансадриатическия газопровод

Ципрас и Путин обсъдиха газовите си планове

Руският президент Владимир Путин обяви, че е готов да разгледа възможността за включване на Гърция в проекта за изграждането на втората тръба на газопровода "Турски поток" чрез разклонение към Южна Европа, както и да доставя руски газ по Трансадмиатическия газопровод, който принцип е предвиден за доставка на азерки газ до Европа.

Това заяви Путин на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който в петък бе на посещение в Москва.

"Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти. Това засяга и възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция", каза руският държавен глава. По думите му вече практически е построен газопроводът от Гърция за Италия, но все още суровина за него няма.

Според Путин въпросът за "Турски поток" през Гърция трябва да се разгледа и от гледна точка на икономическата му целесъобразност за участниците в проекта, включително и руските. "Но това е напълно възможно. Не го изключваме. Нещо повече, считаме, че е напълно реално", заяви президентът на Русия, цитиран от РИА Новости.

Според него дори е възможно руски газ да потече по Трансадриатическия газопровод (ТАП), който е част от Южния газов коридор за доставки на азерски газ от Каспийско море. Алексис Ципрас също смята, че технически е възможно това и ще е в полза на европейската икономика.

ТАП е част от инфраструктурата на подкрепяния от ЕС Южен газов коридор, който включва Южнокавказкия и Трансанадолския газопровод. Той реално е последната отсечка от трасето и се очаква строежът му да приключи през 2020 г.  

Ципрас коментира пред журналистите след срещата си с Путин, че ЕС се ръководи от двойни стандарти относно продължаването на "Турски поток" през Гърция и Италия. По думите му този проект ще повиши ролята на Гърция на регионалния енергиен пазар.

Ципрас отдавна има претенции "Турски поток" да минава през нейна територия, но  руското издание "Комерсант“ преди две седмици съобщи, че "Газпром“ е решила "Турски поток“ да минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия за Западна Европа. Още тогава стана ясно, че трасето може да бъде пуснато и до Гърция.

Вечерта преди свещата на двамата държавни ръководители руската агенция ТАСС публикува интервю с Ципрас, в което той посочва, че Атина води диалог с Брюксел за продължаването на "Турски поток“ през гръцка територия в другите страни на ЕС и има силни аргументи за това.

Гръцкият премиер подчертава, че енергийното сътрудничество е много важна сфера в гръцко-руските отношения. "Ние ценим, че Русия е важен партньор в енергийния сектор, защото тя разполага с богати енергийни ресурси“, каза Ципрас и добави, че от 2015 г., когато той оглавява гръцкото правителство, страната поддържа многовекторна енергийна политика.

По думите му Атина, заедно с другите европейски страни, поддържа убеждението, че Евросъюзът в рамките на многостранната си политика в енергийната сфера е длъжен да започни да си сътрудничи с Руската Федерация за газопровода "Турски поток“, който по мнението на Гърция трябва да стане "Европейски поток“.

"Вярвам, че нашите аргументи са силни. Настоятелни и търпеливи сме и вярваме, че е възможно в бъдеще да постигнем положителни резултати“, каза още Ципрас, цитиран от ТАСС преди срещата с Путин.

След нея руският президент посочи още, че Русия е готова да разгледа възможностите за включване на гръцки компании към големи инфраструктурни проекти за доставки на руски газ в Европа по южния маршрут.

Той подчерта, че енергетиката е много важна сфера от сътрудничеството на страните. Руският лидер напомни, че години наред Русия доставя в Гърция енергийни ресурси, осигурявайки над половината от потребностите на страната от газ и 10 процента от потребностите от петрол.

Путин посочи, че руските иновативни компании имат за цел да излязат на гръцкия пазар с широк асортимент продукция и услуги. Той смята, че с възстановяването на гръцката икономика руските инвестиции ще се увеличават.

Путин изрази надежда, че Москва и Атина са преодолели проблемите в отношенията, предизвикани от експулсирането на двама руски дипломати от Гърция.

Надявам се, че тази страница наистина е обърната, но трябва да кажа, че това и не ни пречеше особено, каза Ципрас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес