Ако САЩ откажат общи военни действия в Сирия

Путин готви едностранни въздушни удари срещу "Ислямска държава"

Путин готви едностранни въздушни удари срещу "Ислямска държава"

Руският президент Владимир Путин планира извършването на едностранни въздушни удари срещу позиции на "Ислямска държава" в Сирия в случай, че САЩ отхвърлят предложение за общи действия, съобщи агенция "Блумбърг", позовавайки се на "двама души, запознати с въпроса".

Путин предпочитал обаче САЩ и техните съюзници да се съгласят да координират действията си срещу "Ислямска държава" с Русия, Иран и сирийската армия.

Друг източник на "Блумбърг" съобщил, че предложението на Путин било да се върви паралелно с общи военни действия и с политически преход без участието на президента Башар Асад, което е ключово искане на САЩ. Според агенцията Путин вече е изпратил предложението си на Вашингтон.

Един от цитираните източници обаче уточнява, че Путин бил разочарован от неохотата на американците да отговорят на предложението му и бил готов да действа сам в Сирия, ако е необходимо.

Руски дипломатически източник от своя страна съобщи, цитиран от Ройтерс, че Москва вижда нарастващи шансове да се постигне международно споразумение за борба срещу тероризма в Сирия и за прекратяване на кризата там.

По време на откриването на най-голямата джамия в Москва, руският президент заклейми  групировката "Ислямска държава", заявявайки, че терористите компрометират исляма, която е велика световна религия, докато лидерите на мюсюлманите в Русия смело и безстрашно ползват своя авторитет, за да се противопоставят на поощряването на екстремизма.

На този фон генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази в четвъртък безпокойство от "значителното засилване" на военното присъствие в Сирия и призова Москва да играе конструктивна роля и да си сътрудничи със САЩ в борбата срещу "Ислямска държава".

Смятам, че първият етап (за Русия) трябва да бъде да се срещне със САЩ и да каже ясно какви са намеренията ѝ, да се опита да сътрудничи и да има градивен принос в полаганите от САЩ усилия за борба с ИД, каза Столтенберг в интервю за Франс прес в централата на алианса в Брюксел.

"Важно е Русия да обяви ясно какви са намеренията ѝ", повтори той.

Мога да потвърдя, че е налице значително увеличаване на руското военно присъствие в Сирия с различни видове въоръжение, самолети, изтребители, системи за противовъздушна отбрана, най-модерна военна техника, уточни Столтенберг.

Все още е твърде рано да се каже какво точно ще правят те там, но фактът, разбира се, буди безпокойство, добави той.

"Приканвам Русия да играе конструктивна и кооперативна роля в борбата срещу "Ислямска държава", а не да подкрепя режима на Асад, тъй като този режим е част от проблема", отбеляза ръководителят на алианса.

Столтенберг приветства факта, че са осъществени няколко контакта между САЩ и Русия - между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров.

Миналата седмица американският министър на отбраната Аштън Картър разговаря по телефони с руския си колега Сергей Шойгу, което също спомогна за началото на военен диалог.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?