Путин и Берлускони разговаряха за включване на германски компании в "Южен поток"

Италианският премиер Силвио Берлускони гледа положително на предложението за участие на германски компании в проекта "Южен поток", предаде ИТАР-ТАСС в събота.

Берлускони, който е на посещение в Русия, се срещна в Санкт Петербург с руския премиер Владимир Путин. Той каза на Берлускони, че германски енергийни компании изразили желание да се включат в газопровода и го попитал какво е мнението му. Италианският премиер отговори, че ако става дума за участие на нови страни в "Южен поток", и по-специално "за една голяма германска компания", то това е "абсолютно положителен принос".

Така Европейският съюз ще проявява интерес към този много важен проект, създаден за доставка на газ за ЕС, отбеляза Берлускони.

Путин реагира със задоволство на становището на Берлускони и заяви, че руската страна ще работи по този проект, който с нищо не нарушава плановете на други компании, изпълняващи подобни проекти в този регион, в други региони на света. "Южен поток" несъмнено ще допринесе за повишаване на енергийните възможности и енергийната стабилност в Европа, подчерта руският премиер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според информации в руския печат руският държавен газов гигант "Газпром" е предложил на "Винтерсхал" - енергиен филиал на германския концерн БА Eс Еф (BASF), дял от между 10 и 20 процента от бъдещия газопровод, предаде Франс прес. Инвестицията ще е за няколко милиарда евро.

"Винтерсхал" отрече да обмисля участие в "Южен поток". Италианската петролна група ЕНИ, която участва в проекта, обаче заяви тази седмица, че този вариант е разглеждан много сериозно.

“Винтерсхал“ вече участва в редица проекти и в частност “Северен поток“ и други конкретни проекти в момента няма, се посочва в съобщение на дружеството от септември.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?