Путин и Лукашенко обсъдиха по-нататъшното обединяване на Русия и Беларус

Путин и Лукашенко обсъдиха по-нататъшното обединяване на Русия и Беларус

Беларуският президент Александър Лукашенко призова в петък руския си колега Владимир Путин да продължи процеса на обединение на двете страни, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Путин и Лукашенко се срещнаха в Москва един ден след като американският държавен секретар Кондълиза Райс призова за смяна на режима в Беларус, който определи като последната диктатура в сърцето на Европа.

При пристигането си в Москва Лукашенко коментира саркастично, че Кондълиза Райс познава географията. "Добре е, че тя знае, че има такава страна Беларус. Това е много позитивен факт. Наскоро тя прелетя над нашата територия и трябва да е видяла, че тук няма терористи", заяви Лукашенко.

Русия и Беларус ще провеждат съвместна външна политика, е решил в петък  Висшият държавен съвет на Съюзната държава на двете страни. Според съобщение на източници от Кремъл, документът определя ключовите приоритети на външната политика на Съюзната държава и позволява в тези цели да се интегрират ресурсите на дипломатическите ведомства на Русия и Беларус, предаде РИА Новости.

 “Смятаме, че този документ напълно отговаря както на текущите, така и на задачите в перспектива за икономическото развитие на нашите страни”, е казал на пресконференцията по повод приключването на заседанието президентът на Русия Владимир Путин.  

По думите му, сред тях са – хармонизиране на митническия и данъчен режим, придвижване на процеса на валутната интеграция, а също по-нататъшно сближаване на икономическите системи на Русия и Белорус като цяло.

По-рано Путин и Лукашенко заявиха, че някои въпроси относно изграждането на съюзната държава са “презрели” и са изразили надежда, че Висшият държавен съвет сериозно ще помогне за напредък в решаването им.

Според Лукашенко, в отношенията между двете страни вече има сериозен напредък, след срещата на руския и белоруския лидери в Сочи в началото на април. “Вече има много добра, положителна реакция от страна на нашите хора, руснаците и белорусите. Те все пак се надяват, че ще ни се отдаде да постигнем напредък при изграждането на Съюзната държава”.

Лукашенко и предшественикът на Путин Борис Елцин подписаха през 1996 г. договор за създаване на съюз между двете страни, предвиждащ близки политически, икономически и военни връзки, припомня Асошиейтед прес. Лукашенко и Елцин обаче не стигнаха до създаването на една държава. Отношенията между Русия и Беларус станаха по-обтегнати  веднага след идването на Путин на власт, но се подобриха в последно време.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?