Путин и Меркел се разминаха във вижданията си за Украйна

Германският канцлер смята анексирането на Крим за престъпно и се обяви за целостта на Украйна

Меркел и Путин почетоха в Москва жертвите на Втората световна война, сн. ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел се разминаха сериозно в оценките за кризата в Югоизточна Украйна, но се съгласиха, че ситуацията може да бъде решена само по дипломатически път. Двамата разговаряха в неделя в Москва, след като положиха цветя на Могилата на Неизвестния войник в Александровската градина в руската столица, ден след тържествения парад за Деня на победата, който не бе почетен от европейските лидери заради несъгласието им с водената от Русия политика спрямо Украйна.

На пресконференцията след срещата Ангела Меркел повдигна необичайно рязка критика към Русия за анексирането на Крим, предаде ББС. Стоейки редом до президента Путин, тя заяви, че действията на Москва са върнали назад отношенията между Русия и Запада.

"Престъпната анексия на Крим, която нарушава международното право, и въоръженият конфликт в Източна Украйна сериозно подрониха нашите отношения", каза канцлерът.

"Анексията на Крим и военните действия в Украйна нанесоха сериозна вреда на нашето сътрудничество с Русия, защото тези действия са заплаха за европейското мирно устройство. Историята обаче ни учи, че колкото и сложни да са конфликтите, ние трябва да търсим мирните решение по дипломатически път”, посочи Меркел.

Тя заяви още, че териториалната цялост на Украйна трябва да бъде възстановена и страните ще продължат да работят в тази посока.

"Трябва да си даваме сметка за това, че става дума за реализация на Минското споразумение и става въпрос за това суверенитетът и териториалната цялост на Украйна да бъдат възстановени и ние ще продължим да работим над това съвместно", каза Меркел по време на срещата си с Путин.

Тя заяви, че в Източна Украйна трябва да се проведат избори, за да се осигури контролът над границата. "Мисля, че мога да кажа това и от името на Франсоа Оланд (френския президент – бел. ред.), а днес почуствах такава готовност и от страна на Русия.

Владимир Путин от своя страна заяви, че успехът за нормализиране на ситуацията в Донбас преди всичко зависи от Киев. Той увери, че Русия ще използва своето влияние върху ръководствата на двете самопровъзгласили се републики, за да върви Минският процес с необходимото темпо:

”Убеден съм, че за осигуряването на дългосрочно урегулиране на проблемите, трябва да започне пряк диалог между Киев, Донецк и Луганск. Това е едно от ключовите условия за решаване на конфликта. На 6 май в Минск най-накрая стартира работата на четирите профилни подгрупи в рамките на Контактната група и ние ще направим всичко възможно да бъде постигнат резултат”, подчерта Владимир Путин.

Путин призна, че Русия и Германия съществено се разминават в оценките за "антиконституционния преврат в украинската столица през февруари 2014 г.", на имат общо виждане, че ситуацията трябва да се реши по дипломатически път.

Той допълни, че по тази тема общува постоянно с Меркел и Оланд, както и с украинския президент – в т. нар. нормандски формат, който трябва да намери достатъчно ефективен механизъм за мирно урегулиране на конфликта.

Путин коментира също, че съществуващите днес проблеми във взаимоотношенията между Русия и Запада оказват негативно влияние върху отношенията на Москва и Берлин. Руската Федерация ще се стреми към тяхното решаване и продължаване на сътрудничеството, заяви руският държавен глава.

"Ние направихме много за това днес отношенията между Русия и Германия да се развиват колкото се може по-успешно. Днес съществуват известни проблеми. Колкото по-бързо тези проблеми прекратят своето негативно влияние върху развитието на нашите отношения, толкова по-добре ще бъде. Ние ще се стремим към това", каза Путин.
 
"Надявам се, че в хода на днешната ни среща ще успеем да поговорим и за двустранните отношения, за развитието на отношенията с Евросъюза като цяло и разбира се за проблемите, които се явяват най-остри – в това число и за ситуацията в Украйна", каза той.

В отговор Меркел заяви, че "трябва да се стремим към сътрудничество и намиране на дипломатическо решение". "Хубаво е, че днес се срещаме в Москва, за да обсъдим нашите двустранни отношения между Русия и Европейския съюз и разбира се съдействие за териториалната цялост на Украйна,", каза тя.

По-рано през деня Путин обсъди с генералния секретар на ООН Банк Ки-мун по-нататъшните стъпки за уреждане на кризата в Украйна, както и ролята на световната организация в този процес, предаде пресслужата на ООН, цитирана от ТАСС.

Бан Ки-мун е в Москва за тържествата по случай 70-ата годишнина от края на Великата отечествена война.

Двамата изразиха съгласие, че пълното и добросъвестно изпълняване на комплекса от
мерки по силата на договореностите от Минск са най-добрата възможност за мирното уреждане на конфликта. Путин и Бан Ки-мун обмениха мнения за участието на ООН в този процес, посочи в комюнике пресслужбата.

Разговорите на Путин с Бан Ки-мун и Меркел предшестват излизането му в отпуск за един ден на 11 май. Цялата седмица след това руският президент ще работи в Сочи по въпросите за развитието на въоръжените сили и отбраната, което се превърна в негова традиция, съобщи прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

След посещението си в Москва пък германският канцлер Ангела Меркел ще приеме в Берлин президента на Украйна Петро Порошенко, като се очаква главна тема и на тези преговори да бъде ситуацията в Донбас. 

Споделяне

Още от Свят