Путин и Порошенко може да имат отделна среща във вторник в Минск

Москва разчита да се разменят мнения за перспективите да бъде уредена кризата в Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров по време на пресконференцията си в Москва

Руският президент Владимир Путин и украинският - Петро Порошенко, може да имат отделна двустранна среща утре в Минск, предаде ИТАР-ТАСС. "Не изключваме това", цитира агенцията прессекретаря на Путин Дмитрий Песков.

Сред "твърде многото теми за обсъждане" Песков спомена "вътрешноукраинската криза, страшната хуманитарна катастрофа в източните региони, необходимостта от спиране на огъня".

Москва разчита участниците в утрешната среща в Минск да разменят мнения за перспективите да бъде уредена кризата в Украйна, заяви по-рано на пресконференция в Москва руският външен министър Сергей Лавров.

Президентите на Русия, Беларус и Казахстан - трите членки от Митническия съюз, ще се срещнат утре с президента на Украйна Петро Порошенко. Ще присъстват и представители на Европейската комисия - върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, еврокомисарите по търговията Карел де Гухт и по енергетиката - Гюнтер Йотингер, съобщи пресслужбата на беларуския държавен глава Александър Лукашенко.

"Всички участници споделят мнението, че е необходимо да започне политически диалог. Минският формат не е единственият, който може да бъде използван. Споменава се и женевският формат (ЕС, САЩ, Русия и Украйна)", отбеляза руският външен министър. "Готови сме на всякакъв формат, стига да има резултат", подчерта Лавров. "Ние сме за всички формати, произтичащи от интересите на украинския народ", добави той.

Русия е готова да съдейства за вътрешноукраински диалог, който би помогнал на украинците да живеят в една обща държава, изтъкна руският дипломат номер едно. "Готови сме да работим в какъвто и да било състав, готови сме да помагаме на украинците в намирането на съгласие им, да им помагаме в съгласуването на параметрите, необходими, за да живеят те в една държава, като зачитат всички малцинства - културни, езикови, религиозни", увери Сергей Лавров.

Руският език може да намери по-достойно място в Украйна, където най-малко една трета от населението мисли и говори на руски, заяви той. "Ако се изчисти европейската политика от конюнктурни, идеологизирани нагласи, европейската култура абсолютно сигурно трябва да възприеме призивите към национално съгласие, помиряване. И също както шведският е втори държавен език във Финландия, където част от населението са шведи, руският може да намери по-достойно място в Украйна, където най-малко една трета от хората говорят и мислят на руски", каза Лавров.

С оглед перспективите за децентрализация на пълномощията в украинската държава руският министър подчерта, че "всичко това трябва да е обект на преговори и обект на взаимно съгласие", а не "да се натрапва нещо от центъра на областите в Украйна".

Същевременно московският вестник "Комерсант" обръща внимание на речта на украинския президент на вчерашния военен парад по случай Деня на независимостта на Украйна и намира връзка между нейния тон току-що завършилата визита на германския канцлер Ангела Меркел в Киев и предстоящата среща в Минск.

Експертите обръщат внимание, че въпреки своята патетичност, речта на Порошенко едва ли може да бъде наречена войнствена. Той не спомена нито Русия, нито Крим, отбелязва вестникът, цитирайки киевския политолог Константин Матвиенко. Меркел бе в Киев в събота и макар да не остана на парада, което можеше да се оцени като пълна подкрепа за Киев, Порошенко е останал доволен от разговорите си с лидера на Германия. Това заявили за "Комерсант" източници от администрацията на Порошенко.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?