Путин и Янукович не се разбраха по газовия проблем

Путин и Янукович не се разбраха по газовия проблем

Обемист пакет документи бе подписан след края на петото заседание на руско-украинската междудържавна комисия, което проведоха президентите на двете страни Владимир Путин и Виктор Янукович, предаде ИТАР-ТАСС. Сред тях са Съвместна декларация на президентите на Русия и Украйна и Декларация за съдържанието на руско-украинското стратегическо партньорство, Съвместна декларация по въпросите за разграничаването на морските пространства в Азовско и Черно море и много други.

В същото време Путин и Янукович не постигнаха пробив по газовия въпрос, посочват Ройтерс и Франс прес. При първото си посещение в Украйна, откакто се върна в Кремъл през май, новият стар руски президент отказа да понижи цената на "синьото гориво" за тази страна.

Русия е готова и иска да постигне окончателна договореност с Украйна по газовия въпрос. "Има въпроси, по които не се договорихме, но ние искаме да постигнем окончателно споразумение и ще се стремим към него," заяви Путин. В същото време той отказа да коментира при какви условия Москва е готова да понижи цената на "синьото гориво" за Киев, като отбеляза, че тя е сравнима с тази за други европейски държави.

Украйна, която е силно зависима от вноса на енергия от Русия, отдавна иска да преразгледа двустранното газово споразумение от 2009 г., което според нея определя прекалено високи цени на този енергоизточник, припомня Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че за да се съгласи да направи отстъпка, Москва настоява Киев или да се съгласи руският държавен газов гигант Газпром да придобие украинската газопреносна мрежа, през която е доставяна значителна част от руския газ за Европа, или да се присъедини към Митническия съюз на Единното икономическо пространство (ЕИП) - оглавяван от Русия търговски блок в постсъветското пространство, в който влизат още Беларус и Казахстан.

Украйна отказва засега и двете варианта. Тя гледа на газопреносната си мрежа като на стратегически актив и освен това се стреми към сключване на споразумение за свободна търговия с Европейския съюз.

Украинският президент все пак не изключи категорично възможността за присъединяване на страната му към инициирания от Русия Митнически съюз. "Не казваме "Не", проучваме задълбочено и сериозно тези интеграционни процеси", каза Янукович.

Украйна е силно зависима от вноса на газ от Русия. Високата цена на "синьото гориво" е тежко бреме за държавния бюджет и националната икономика на фона на наближаването на парламентарните избори през октомври.

Споделяне

Още от Свят