Путин и Зеленски се споразумяха да съживят мирния процес в Източна Украйна

Много от ключовите проблеми обаче остават

Володимир Зеленски, Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Владимир Путин по време на пресконференцията в Париж

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски се споразумяха да съживят мирния процес в конфликтната зона в Източна Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

На срещата в Париж в "нормандски формат" заедно с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел обаче те не успяха да решат ключови въпроси като графика за провеждане на избори в Донбас и контрола на границите в контролирания от бунтовниците район.

Путин, който представлява проруските бунтовници в Донбас, и Зеленски са се договорили за "пълно и цялостно въвеждане на примирие" в Източна Украйна до края на годината, се казва в комюнике от срещата, цитирано от ДПА.

На срещата е било договорено още, че трябва да бъдат отворени нови контролно-пропускателни пунктове между териториите, контролирани от украинското правителство и от бунтовниците.

Във френската столица в понеделник вечер се проведе среща на върха в "нормандски формат" с участието на президентите на Русия, Украйна и Франция и канцлера на Германия, посветена на пътищата за уреждане на кризата в Източна Украйна.

На четиристранната среща преговарящите са се договорили да работят за размяна на всички военнопленници до края на 2019 г.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на пресконференцията след срещата, че е "много положително", че е възстановил диалога с руския президент Владимир Путин, но и че много въпроси са останали неразрешени, съобщи Ройтерс. Зеленски каза, че Украйна трябва да има пълен контрол над източните си райони и че няма да направи компромис по въпроса за отстъпване на своя територия.

Украинският президент отхвърли и варианта за федерализация на страната.

Той съобщи, че е договорена конкретна дата за размяна на военнопленниците в Донбас - 24 декември.

Зеленски каза още, че Украйна и Русия са "разблокирали" въпроса за транзита на природен газ и че съветниците от двете страни ще работят по детайлите на съответното споразумение, предаде Ройтерс.

Зеленски заяви, че вариантът за едногодишен договор вече не стои и че той е поискал да бъде сключен 10-годишен договор. "Мисля, че ще успеем да постигнем някакво междинно решение", каза украинският президент.

Русия и Украйна преговарят за сключването на нова транзитна спогодба, която да замени 10-годишното споразумение, което изтича в края на тази година. Миналата седмица Москва заяви, че транзитните такси, предложени от Киев, са твърде високи.

Владимир Путин заяви, че е настоял за промени в украинската конституция, с които да се даде специален статут на Донбас. Руският президент заяви още, че са необходими повече контролно-пропускателни пунктове през фронтовата линия за цивилни, както и даване на амнистия на замесените в конфликта.

На пресконференцията Путин констатира "затопляне" в ситуацията около уреждането на конфликта. Според него на срещата е отбелязан прогрес по много от спорните въпроси, предаде ТАСС.

Има различни интерпретации на отделни членове от Минските споразумения, но няма алтернатива на този пакет от мерки, каза Путин. Той поиска равни права за рускоезичното население, което е 38 процента от населението на Украйна, с всички останали граждани на страната. Той подчерта, че е предвидено от догодина всички рускоезични училища да преминат на украински език, докато за унгарските, румънските и полските този срок е 2023 г.

От своя страна украинският президент Зеленски каза, че не вижда проблеми с използването на руския език в Украйна и че той самият е "рускоезичен президент".

Путин съобщи, че на срещата участниците са приветствали оттеглянето на враждуващите сили по три пилотни участъка на линията на контакт в Донбас. Руският президент определи това като важна крачка към деескалация на ситуацията и към осигуряване на цялостно прекратяване на огъня. Участниците в срещата са се договорили за оттегляне на военните сили по три допълнителни участъка от фронтовата линия до края на март.

Руският президент обаче каза, че постигането на примирие в Донбас трябва да бъде синхронизирано с прилагането на политически реформи от Киев, които са предвидени в Минските споразумения от 2015 г. По-конкретно Путин поиска постоянен характер на специалния статут на Донбас и въвеждане на такива законодателни промени, които предвиждат реализиране на "формулата Щайнмайер" за такъв статут след избори в отцепническите райони.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че на срещата е бил отбелязан напредък към възстановяване на мира в Източна Украйна, съобщи Ройтерс. Макрон каза, че след срещата между Украйна и Русия остават различия по въпроса за календара на изборите в Източна Украйна, но двете страни се надяват да постигнат компромис до четири месеца, когато се очаква нова среща в същия формат.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че тя и лидерите на Франция, Украйна и Русия са дали нов импулс на усилията за възстановяване на мира в Източна Украйна, въпреки че остава още много работа за вършене. "Сега ние трябва да продължим да работим много, много усилено, това е несъмнено, но отново има импулс, движение", заяви Меркел.

Пред ТАСС прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че следващата среща в "нормандски формат" ще бъде след четири месеца в Берлин.

Освен четиристранната среща президентите на Русия и Украйна Зеленски и Путин имаха в Париж и среща на четири очи, която по информация на Елисейския дворец е продължила 5-10 минути.

След срещата прессекретарят на украинския президент Юлия Мендел каза, че на този етап не се предвижда да бъде обсъждан въпросът за Крим.

Размразяване, но не и мир. "Мач с равен резултат"

Размразяване може би, но мир със сигурност не още. Избирането на Володимир Зеленски начело на Украйна и протегнатата му ръка към Русия позволиха да бъдат подновени преговорите и да се организира нова среща в "нормандски формат", пише фруннкият в. "Фигаро".

За френската дипломация, която инвестира много в тези преговори, снимката е от значение. Особено ако показва ръкостискане между украинския президент и Владимир Путин. Но като изключим няколкото символични мерки като нова размяна на военнопленници, четиристранната среща на върха - Русия, Украйна, Франция и Германия - в Париж няма да позволи нормализиране на ситуацията в Източна Украйна. Защото Путин несъмнено няма интерес от това. Със сигурност Донбас е бреме, което му струва скъпо и той би искал вдигане на западните санкции. Но за него този регион е и важен лост за влияние, допълва френското издание.

"Срещата мина, войната остава": с това заглавие в. "Комерсант" обобщава вчерашния лидерски форум.

Руският и украинският президент изказаха противоположни позиции по отношение на идеята за промени в украинската конституция, с които да се даде специален статут на двете непризнати републики в състава на Украйна. Освен това в заключителния документ не се споменава изтегляне на силите на враждуващите страни по цялата линия на съприкосновение, без което е невъзможно да има пълно прекратяване на огъня, допълва руският вестник.

Очертаваше се като изключително неравна битка. От едната страна, бивш офицер от КГБ и майстор без задръжки в правенето на интриги на глобалната сцена. От другата - бивш комик без никакъв опит в политиката и в използването на сила като инструмент в нея, понесъл вече удар от аферата с Доналд Тръмп, пише в. "Ню Йорк таймс".

Първата среща на четири очи между Путин и Зеленски обаче далеч не се оказа лесна победа за руския лидер, а по-скоро мач с равен резултат. На нея бе постигнат скромен напредък към успокояването на конфликта в Източна Украйна, който продължава вече пет години и половина, допълва американският вестник.

Споделяне

Още от Свят