Путин идва при Борисов, за да си поговорят "хубаво"

Путин идва при Борисов, за да си поговорят "хубаво"

Руският премиер Владимир Путин пристига в София на 13 ноември, съобщи пред журналисти във вторник Бойко Борисов.

"На 13-ти, събота, е неработен ден и той ще дойде, за да си поговорим хубаво – за "Белене”, за "Южен поток" и всички теми, които са важни", обясни Борисов, след като се запозна с хода на изграждането на автомагистрала "Люлин".

"Русия е естествен пазар за България. Защо сме го забравили? Вие знаете ли колко минерална вода харчи Москва за година – милиони бутилки. Защо да не пият наша вода?”, запита Борисов. "България имаше най-добрия пазар в Русия - на вино, цигари, хранителна промишленост, кетчуп, домати, майонези, лека промишленост. Сега те пият френски вина и забравиха нашите продукти", продължи той.

Премиерът каза, че иска да вдигне стокообмена на България с Русия до равнищата от времената, когато "двете страни са работили добре".

"Това е чист бизнес и чиста икономика, свежи пари за държавата. Саркози и Меркел се срещат с Путин и си правят бизнес, а ние сме си подарили пазара", каза още премиерът.

Той потвърди, че насроченото за 15 ноември подписване на споразумението за създаването на смесено дружество за строежа на "Южен поток" ще се премести за по-рано, защото Путин "проявил разбиране", че Борисов не може да отиде на 15 ноември в Москва.

По-рано бе разпространено изказване на Борисов пред руската агенция ИТАР-ТАСС, която го цитира да казва, че "с цялото си сърце подкрепя АЕЦ "Белене". Според Борисов е важно да се построи втората атомна централата, защото през 2020 г. у нас ще има проблеми с тока, а в Турция ще имат вече четири атомни централи.

Той е потвърдил, че преговорите за влизане на германски инвеститори в проекта са във финална фаза. Очаква се компанията да дойде от Бавария, където последно води преговори българското правителство.

Според Борисов съвместните енергийните проекти с Русия ще бъдат успешно реализирани с изключение на петролопровода "Бургас-Александруполис“, за чиято реализация неизбежно ще попречат екологични проблеми.

Министър-председателят Бойко Борисов поддържа добър диалог и с руския си колега Владимир Путин, отбелязва агенцията.

Междувременно пресслужбата на руското правителство съобщи, че в понеделник Борисов и Путин са провели нов телефонен разговор, в който са обсъдили съвместните енергийни проекти.

Само преди 10 дни двамата обсъдиха по телефона изпълнението на споразумението по проекта "Южен поток" и се договориха до 15 ноември да бъде създадено руско-българско смесено дружество за строежа.

От своя страна руският вестник "Независимая газета“ пише, че строителството на терминал за втечнен природен газ на руското черноморско крайбрежие може да стане реална алтернатива на "Южен поток“. Това ще позволи на руската "Газпром“ да бъде по-гъвкава енергийна компания и да заема значителен дял на световния пазар на втечнен природен газ.

Ситуацията в региона рязко се влоши след идването на власт в България на правителството на Борисов, което практически замрази всички енергийни проекти с Русия. И въпреки че официалните данни са за успешно решаване на всички проблеми, свързани с "Южен поток”, трудно може да се повярва, че в бъдеще България ще бъде пълноценен участник в руския проект, твърди "Независимая газета“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?