Путин: Има напредък в уреждането на конфликта в Източна Украйна

Путин: Има напредък в уреждането на конфликта в Източна Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви, че е постигнат напредък към слагане на край на конфликта в Източна Украйна между подкрепяните от Москва сепаратисти и правителствените сили, предаде ДПА и БТА.

Путин даде за пример освобождаването тази седмица на четирима бунтовници сепаратисти, които бяха държани от Украйна в продължение на няколко години. Киев нарече това "жест на добра воля".

 

Освен това Киев предприе по-помирителен подход към спора с конфискуването на три плавателни съда на украинските военноморски сили и залавянето на 24 души от екипажа им в Керченския проток край Крим през ноември, заяви Путин на срещата на върха на Г-20 в Япония, предаде "Интерфакс".

 

Русия, която анексира Крим от съседна Украйна преди пет години, твърди, че украинските съдове незаконно са влезли в териториалните ѝ води. Украйна смята Крим за своя територия.

 

Украинският президент Володимир Зеленски даде тази седмица сигнал, че е готов да работи с Москва за постигане на сделка за освобождаването на моряците. Той обаче намекна, че такова споразумение е възможно след парламентарните избори в Украйна на 21 юли.

 

Путин каза, че е възможно Русия да постави като условие на Украйна да признае, че нейни кораби са влезли в руски териториални води.

 

Руският лидер каза, че е разговарял за конфликта в Украйна с американския президент Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел по време на срещата на върха на Г-20 в Япония.

Двамата с Меркел са били на мнение, че преговорите в т.нар. Нормандски формат - Украйна, Русия, Германия и Франция, трябва да продължат, въпреки че няма дата за следваща среща.

Споделяне

Още от Европа