Путин: Интернет продължава да се развива като "проект на ЦРУ"

"Блогърите трябва да се приравнят с медиите"

Владимир Путин. Сн. БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че интернет първоначално е бил проект на ЦРУ и обеща да защитава руските интереси онлайн, съобщи Асошиейтед прес.

На медиен форум в Санкт Петербург президентът каза, че интернет продължава да се развива като проект на ЦРУ. За да се устои на това влияние, Русия трябва да се бори за интересите си онлайн, посочи Путин.

Кремъл иска да упражнява по-голям контрол в интернет, който руски опозиционни активисти, на които е забранен достъп до националната телевизия, използват, за да разпространяват идеите си и да организират протести.

Руският парламент по-рано тази седмица прие закон, който изисква социалните медии да държат сървърите си в Русия и да съхраняват всяка информация относно своите потребители най-малко половин година.

Бизнесмени, близки до Путин, сега контролират най-голямата руска социална мрежа ВКонтакте.

Путин смята още, че е правилно да се обмисли въпросът за приравняване на популярните блогъри със средствата за масова информация.

Той коментира, цитиран от Интерфакс, че ако някой има влияние върху хиляди хора, по същество малко се отличава от медиите.

Затова обществото трябва "да разбере и оцени тази ситуация" и да приеме решение за регулиране на блогосферата по "демократичен начин".

В същото време отбеляза, че в съответното законодателство трябва да се изхожда от действителността и да се отразява това, което става в целия свят.

Държавната дума вече прие на трето четене закон, който задължава популярните блогъри да отговарят на изискванията, които се отнасят за медиите. Това се отнася до блогърите с всекидневна аудитория не по-малко от 3000 души.

Те са задължени да проверяват достоверността на общодостъпната информация и да не разпространяват информация за частния живот на гражданите в нарушение на гражданското законодателство. Трябва да спазват забраните и ограниченията в избирателния закон и да залагат възрастови ограничения при необходимост.

Предстои законът да бъде гледан в Съвета на федерацията.

Ръководителят на президентския съвет по правата на човека Михаил Федотов прати в сряда писмо до председателя на горната камара на руския парламент с молба законът да бъде отхвърлен, тъй като противоречи на правовата и техническата природа на мрежата.

Споделяне

Още от Свят

Какво правителство е добре да има сега?