Путин: Иран няма планове за ядрени оръжия

Иран няма планове да развива ядрени оръжия, заяви руският президент Владимир Путин.

Такива уверения той получил преди два дни в телефонен разговор с иранския му колега Мохамад Хатами, заяви руският президент на пресконференция.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на ООН призова Иран да допусне внезапни и по-сериозни проверки на ядрените съоръжения.

Американският президент Джордж Буш заяви вчера, че светът трябва да ясно да покаже на Иран, че няма да му позволи да се сдобие с ядрено оръжие.

Русия, от своя страна, помага на Иран да изгради ядрен реактор за 800 млн. долара в Бушер.

Иранският президент Хатами се е обадил на Путин, когато на срещата във Виена МААЕ призова Техеран да подпише допълнителния протокол към Договора за неразпространение на ядрените оръжия "колкото е възможно по-скоро и безусловно".

"Иранското ръководство е готово изцяло да изпълни изискванията на МААЕ по отношение на контрола върху ядрената програма", заяви Путин пред журналисти, цитиран от Би Би Си .

Хатами е съобщил на Путин за намерението си да подпише "всички необходими протоколи" с МААЕ.

МААЕ поиска от Иран прозрачност, за да увери света, че не развива атомни оръжия. Подписването на допълнителния протокол ще позволи по-интензивни и внезапни проверки на иранските ядрени съоръжения. Инспекторите на ООН трябва да се върнат в Иран скоро.

На иранската тема бе отделено специално внимание по време на двете ми последни срещи с президента на САЩ Джордж Буш в Санкт Петербург и Евиан, припомни Путин, циитран от ИТАР-ТАСС.

Позициите на Русия и САЩ относно Иран са по-близки, отколкото изглежда на пръв поглед, подчерта руският държавен глава.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: