Путин иска да създаде министерство за космоса

Путин иска да създаде министерство за космоса

Президентът на Русия Владимир Путин поиска от вицепремиера Димитрий Рогозин ‟още веднъж да помисли“ над създаването на министерство за космоса, съобщи РИА Новости в петък.

На съвещанието за развитието на космическия отрасъл Путин отбеляза, че в него ‟практически всичко принадлежи на държавата, тъй като държавата притежава контролния пакет“. На първо място според президента космическото ведомство трябва ‟да се окомплектова както трябва“.

По-рано шефът на ‟Роскосмос“ Владимир Поповкин поиска увеличение на броя на служителите на агенцията, да се приравнят заплатите им към министерските и да се въведе 50- процентна надбавка на държавните служители, които се занимават с космическа дейност. Поповкин се аргументира с това, че когато ‟Роскосмос“ е бил създаден през 1991 г., той е включвал 4 предприятия и 250 служители. Днес, според него, в агенцията има 93 предприятия и 191 чиновници.

Поповкин и преди е искал увеличаване на щата на агенцията. През декември 2012 г. той предложи разширяване на щата до 450 души. Министерствата на икономиката, на финансите и на труда обаче дадоха отрицателни заключения на това предложение.

През ноември 2012 г. министър – председателят на Русия Дмитрий Медведев също поиска реформиране на ‟Роскосмос“. Първият от вариантите беше превръщането на агенцията в държавна корпорация. Поповкин смята тази реформа за оптимална, като се аргументира с друга държавна корпорация - ‟Росатом“. Работната група по реформата на космическия отрасъл обаче не го одобри. Другите два варианта, предложени до момента, предвиждат компромис между статута на държавна корпорация и държавна агенция или създаването на акционерно дружество ‟Космопром“, което няма да се листва на борсата.

Споделяне

Още от Свят