Путин иска възстановяване на връзките с ЕС

Руският президент отхвърли обвиненията за намеса в евроизборите

Путин иска възстановяване на връзките с ЕС

Русия иска да възстанови връзките с Европейския съюз и отрича да се е намесвала в евроизборите, които се проведоха през май. Това заявява руският президент Владимир Путин в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера" публикувано в четвъртък в навечерието на посещението му в Италия.

Европейският съюз въведе санкции срещу Русия след анексирането на Кримския полуостров през 2014 г. Допълнително напрежение в отношенията между Москва и Брюксел предизвика отравянето на двойния руски агент от тайните служби Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г. в английски град Солсбъри. Въпреки това част от европейските лидери, сред които и българският президент Румен Радев, лобират за отмяна на наложените санкции на Русия.

Москва е заинтересована от възстановяване на пълноформатни отношения с Европейския съюз в името на поддържането на мира, стабилността и сигурността на нашия общ континент, заявява руският държавен глава пред италианския вестник.

"Ние сме готови за конструктивни отношения с всички политически сили, получили мандат от европейските избиратели", казва още Путин, цитиран от ТАСС.

Той отхвърля всички обвинения за намеса на Русия в избирателните процеси в ЕС. Руският президент смята, че те служат за обяснение на неубедителните резултати на някои политически сили на изборите за Европейски парламент.

Руският лидер нарича "пик на абсурда" обвиненията срещу Русия за намеса в американските избори. Путин казва, че разследването на специалния прокурор Робърт Мълър не е успяло да открие факти за такава намеса и обръща внимание, че санкциите, които бяха въведени срещу Москва заради тези обвинения, продължават да действат.

Путин изразява мнение, че за преодоляване на напрежението в Европа е необходим отказ от остарелите концепции от времето на Студената война и от блоковата логика.

Системата за сигурност в света трябва да бъде единна и неделима , казва още руският президент. Тази система трябва да се основава на фиксираните в Устава на ООН и в Заключителния акт от Хелзинки основополагащи принципи на междудържавното общуване, "включително неупотребата на сила или на заплаха със сила, ненамеса във вътрешните работи на суверенни държави, мирно политическо уреждане на споровете", посочва Путин.

Той дава "висока оценка на усилията на Италия по укрепване на взаимното разбирателство в Евроатлантика".

"Винаги сме открити за съвместна работа с италианските и другите западни партньори за противодействие на реалните предизвикателства и заплахи за сигурността, включително международния тероризъм, наркотрафика, киберпрестъпността", заявява Путин.

Той коментира и при какви условия може да бъде възстановен диалогът между Москва и Киев. Подобряването на отношенията между Русия и Украйна, е възможен, ако украинският президент Владимир Зеленски изпълни предизборните си обещания и започне преговори с неговите сънародници в Донбас, като престане да ги нарича сепаратисти, казва Путин. Ако украинските власти изпълнят минските споразумения и не ги игнорират, допълва той.

Според Путин "гражданите на Украйна очакват от Зеленски и неговия екип не декларации, а реални действия и промени към по-добро в най-близко време".

Руският президент отбелязва, че новите украински власти ще трябва да решат проблеми, останали от предишното ръководство на страната.

"Принудителна украинизация, забраната за използването на руския език от милиони граждани на Украйна, включително в университети и училища, широкото разпространение на неонацизма, гражданския конфликт в югоизточната част на страната и опитите на бившите власти да унищожат крехкия между религиозен мир са само малка част от непривлекателния "товар", с който ще трябва да се справи новия украински президент", каза Путин пред италианското издание.

"Разбира се, властите в Киев най-накрая трябва да разберат, че общият интерес не е в конфронтацията между Русия и Украйна, а в развитието на прагматично сътрудничество, основано на доверие и взаимно разбирателство. Ние сме готови за това", допълва руският президент.

Путин казва, че е преждевременно да се говори за това с какво ще се занимава след приключването на срока на президентските му пълномощия през 2024 г.

"Чакат ме още 5 години напрегната работа. При такава стремителна динамика, която наблюдаваме в света сега, е трудно да се правят прогнози. Повярвайте ми, сега има с какво да се занимавам на позицията, на която съм", казва руският президент.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?