Путин: Исканията за екстрадация на Луговой са “чиста глупост”

Искането на Великобритания за екстрадация на бившия агент на КГБ Андрей Луговой са “чиста глупост”, заяви в понеделник руският президент Владимир Путин, цитиран от ББС. По думите му руската конституция не позволява да бъдат предавани в ръцете на друга държава руски граждани. Според него може да се постави под съмнение компетентността на британския прокурор, който не знае това.

Британското обвинение поиска от Москва екстрадацията на Луговой по обвинение, че е организирал убийството на Александър Литвиненко. Путин заяви още, че ако Великобритания изпрати достатъчно доказателства за вината на Луговой, то той може да бъде съден в Русия.

Литвиненко почина през ноември миналата година след като бе отровен с радиоактивния изотоп полоний – 210. Той бе политически бежанец във Великобритания и известен критик на президента Путин.

Искането за екстрадация на Луговой обаче е направено по Конвенцията за екстрадация от 1957 година на Съвета на Европа, по която Русия е страна. Въпреки това обаче Путин настоя, че все още не са предоставени достатъчно доказателства за вината на Луговой, който е срещнал Литвиненко в деня, в който той се е почувствал зле.

“Ние можем да направим това и в Русия и всеки човек, който бъде намерен за виновен за смъртта на Литвиненко ще бъде осъден”, заяви още руският президент.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?