Путин използва България в дебата за противоракетния щит

Руският президент Владимир Путин е изразил загриженост по повод споразуменията с България и Румъния за създаване на военни бази на САЩ на територията на двете страни, които са в непосредствена близост до Русия, съобщи във вторник американският министър на отбраната Робърт Гейтс, цитиран от Kafene.net.

Той бе на еднодневно посещение в Москва, където разговаря с Путин и високопоставени руски военни. Изявленията на руския президент са били изложени в контекста на американските намерения да разположат елементи от своята противоракетна система в Полша и Чехия.

Мисията на Гейтс в Москва бе да убеди Кремъл, че системата за противоракетна защита, която Вашингтон смята да изгради в Европа, не е насочена срещу руските интереси. САЩ декларира, че целта е да се предотвратят евентуални нападения от страна на непредсказуеми държави като Северна Корея и Иран.

По-късно тази седмица външните министри от страните членки на НАТО ще се срещнат с руския си колега Сергей Лавров, за да се опитат да го убедят, че плановете на САЩ не са насочени срещу Русия. САЩ смятат да разположат радарна база в Чешката република и ракети-прихващачи в Полша. По време на среща на НАТО в края на миналата седмица всички страни-членки се договориха, че изграждането на системата е от полза за тях. Те предвидиха в системата за отбрана да бъдат включени, също така, България, Румъния и Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?