Путин към Радев: Руската газова цена е пазарна и справедлива

В Санкт Петербург българският президент заяви, че страната ни доказала, че може да строи мостове между различните региони и култури

Путин към Радев: Руската газова цена е пазарна и справедлива

С думите, че цената на руския природен газ е "абсолютно справедлива и пазарна" руският президент Владимир Путин отвърна в петък на българския си колега Румен Радев, който предишния ден по време на среща между двамата в рамките на Петербургския международен икономически форум призова за много по-гъвкави механизми за договаряне, за актуализация на договори и за ценообразуване на руския природен газ.

Путин поправи думите на Радев, че цената на газа е дългосрочна и фиксирана, заради което трябва да е по-гъвкава. "Ще си позволя за направя малка забележка – цената е дългосрочна, но не е фиксирана", каза той в изказването си по време пленарното заседание на форума, цитиран от агенция ТАСС.

"Тя е привързана към цяла кошница от енергийни продукти, преди всичко нефт и в зависимост от колебанията на цената на петрола се колебае и цената на газа. Тя е абсолютно справедлива и пазарна – това е формула за ценообразуване", отбеляза Путин.

"Разбира се, това не означава, че тази формула трябва да застине за вечни времена. Ние сме готови за обсъждане – моля. Но това, разбира се, трябва да се направи на ниво стопански субекти", каза руският държавен глава.

В момента в България действа дългосрочен договор между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" за доставките на руски природен газ, който е в процедура на предоговаряне след като под заплахата за огромна глоба за монопол в осем европейски държави от страна на ЕС "Газпром" пое ангажименти за преразглеждане на техните  цени и по-пазарни клаузи. След първи кръг от разговори в Санкт Петербург миналата есен такива е имало миналата седмица по информация на Mediapool.

Фактически в четвъртък Румен Радев призова от Санкт Петербург по-скоро българското правителство към действия: "Очаквам правителството по-бързо да се мобилизира и да търси решение за снижаване на цената на природния газ в България, защото от това зависят и "Топлофикация", и домакинства, и цената на стоки от първа необходимост, и българският бизнес като конкурентоспособност".

И отново за "Южен поток"

В петък Путин за пореден път коментира, че България е загубила от спирането на проекта за газопровода по дъното на Черно море "Южен поток“. Според руския държавен глава това не е било суверенно решение на страната ни, а загубените инвестиции в "Южен поток“ представляват цената за евроинтеграцията, която България плаща.

Радев обаче изрази несъгласие с твърдението, че суверенитетът на България е бил ограничен. "Южен поток“ не беше проект само на България, а европейски проект и решението е било общо, отвърна той, цитиран от пресслужбата си. Той подчертал още, че независимо от сегашната сложна формула за формирането на цената на природния газ, ние трябва да гледаме отвъд днешния ден.

Българският държавен глава участва и във втория ден на икономическия форум в панела на високо равнище заедно с руския си колега и домакин, с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, китайският президент Си Дзинпин и премиерите на Словакия Петер Пелегрини и на Армения Никол Пашинян.

Политиците да намалят децибелите

"Ние, политиците, трябва да намалим децибелите. Все още сме далеч от хармонията, която очакват от нас всички граждани на света и като за начало е добре да започнем да се слушаме (eдин друг). Броят на желаещите да заемат диригентското място в световния оркестър, но всеки кара по своята партитура, често даже не се здрависва с оркестрантите", каза Радев, цитиран от ТАСС.

"Ако искаме устойчиво развитие на човечеството, дошло е времето всички заедно да определим ясни правила за петолинието и нотите, да пишем заедно музиката, с отчитането на спецификата на всеки инструмент. Мисля, че мястото за такава дейност е едно – това е ООН. Докато не се научим да уважаваме тази организация, да използваме мощния ѝ потенциал, няма да укрепим нейните инструменти и ще създаваме не мелодия, а фрагментации – точки на напрежение и конфликти", смята българският президент.

"Петербургският форум стана място за среща на големите икономики с големите политики, където се обслужват ключови проблеми на световното развитие. Участието на България, Словакия и Армения редом със световните лидери (на Русия и Китай) е послание за важността на една от основните идеи на устойчивото развитие – че то е достижимо само с обединяването на усилията на всички държави", продължава Радев. Той допълни, че възприема совето участие във форума като признание за способността на България да строи мостове между различните региони и култури.

Според Радев глобализацията е довела до това "планетата да се задъхва от свръх експлоатацията на нейните богатства и грандиозен стокообмен". "Населението расте, а ресурсите не достигат. Свободното движение на капиталите в цифровата ера без ясни правила създава рискове. Свръх потреблението, превърнало се в символ на икономически и личен успех, вече заплашва общото бъдеще", смята още българският държавен глава.

ООН е ключът към глобалния ред

"Природата обаче ни отправя императивна покана да надмогнем границите на собствените егоизми. Нашите предшественици преодоляха своите противоречия и установиха следвоенния глобален ред в името на мира и ООН бе ключът към този успех“, каза още Радев.

По думите му тези процеси, заедно с подкопаването на международния правов ред и прехода към полицентричен свят, генерират нестабилност и един от показателите за това е ежегодният ръст на разходите за отбрана, посочват от прессекретарията на Президентството. В резултат на това средата за сигурност не се подобрява, а недоверието расте, смята Радев и допълва, че стремежът към технологично превъзходство, гарантиращо политически предимства, също причинява дисбаланси и води до технологичен разрив и недоверие между държавите. 

Той добави, че точно в зората на студената война е била проявена мъдрост към обединение и днес наш дълг е да сторим същото, но за спасението на планетата и човечеството.

"Устойчивото развитие не е само политическо и икономическо предизвикателство, а етап в културното съзряване на човечеството. Негов фундамент е взаимното признаване и приемане на националните културни кодове", каза още Радев.

Липсата на комуникация превръща другия в противник

По думите му културните различия имат пряк ефект върху средата за сигурност и когато не са разчетени, осъзнати и приети като право на другия, пораждат недоверие и рискове за сигурността, а оттам и за устойчивото развитие. "Липсата на културна комуникация е в основата на възприемането на "другия“ като противник“, заяви президентът и припомни думите на българския революционер Гоце Делчев, който преди повече от век заявява, че разбира света "единствено като поле за културно съревнование между народите“.

"Нужен е ефективен модел за гарантиране на сигурност и стабилност, за инвестиции в икономиката, образованието и здравеопазването в страните, от които произхождат мигрантите“, призова държавният глава.
 
Той смята за необходим глобалния консенсус срещу корупцията, прането на пари, укриването на данъци и ограничаването на офшорните зони. "Вярвам, че тези проблеми са познати на всички политически лидери и тук трябва да проявим воля. Темата се дискутира от години и е време за решения“, призова президентът.
 
Румен Радев покани представителите на международните компании, участващи в икономическия форум, да инвестират в България. Президентът открои като позитивен пример действащите у нас хиляди германски компании, които разширяват дейността си и са допринесли за формирането на 8.3 млрд. евро двустранен стокообмен между България и Германия за 2018 г.
 
В отговор на въпрос по време на последвалата дискусия за сътрудничеството на България и Китай, включително и в рамките на инициативата "Един пояс – един път“, президентът Румен Радев припомни идеята си за откриване на Център за глобално партньорство на ЕС с Китай в страната ни, който да анализира европейските процедури и  законодателство и да предлага ефективни инвестиционни решения от взаимен интерес.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?